Online shop

Čuvanje dece utiče i na uspeh u školi

Čuvanje dece utiče i na uspeh u školi

Roditelji koji brinu što veoma malu decu odvode u obdaništa ili ih daju na čuvanje, mogu da odahnu - istraživanje je pokazalo da deca koja su kvalitetno zbrinuta kao mala, kasnije postižu dobre rezultate u školi.

Ta deca su aktivnija od dece koja su imala nekvalitetno čuvanje kao sasvim mala, dodaju istraživači, ona pokazuju veću impulsivnost i spremnost da preuzimaju rizik.

Kvalitet čuvanja dece obično se meri količinom vremena koja deca provode u komunikaciji sa osobama koje ih čuvaju, kao i toplinom, podrškom i kognitivnom stimulacijom koju dobijaju.

"Kvalitetno čuvanje dece daje podsticaj akademskim rezultatima možda zbog razvijanja veština neophodinh za školu", izjavio je za Rojters DŽejms Grifin iz Nacionalnog instituta za zdravlje dece.

"Rezultati istraživanja su pokazali povezanost između čuvanja u najmlađem dobu sa akademskim postignućima, kao i da se tako izgrađeno ponašanje proteže tokom celog detinjstva i u periodu adolescencije", dodao je on.

Debora Lav Vendel sa Univetrziteta u Kaliforniji i njene kolege, pratili su razvoj 1.364 deteta od uzrasta od mesec dana od 1991. godine. Oni su analizirali kvalitet čuvanja dece, sate provedene sa njima, vrstu čuvanja... u porodicama koje su se razlikovale po društvenom statusu.

Njen tim je ustanovio da je 40 odsto dece bilo kvalitetno zbrinuto, a da je 90 odsto dece provelo bar neko vreme sa osobom koja im nije roditelj do četvrte godine.

"Ovi rezultati naglašavaju važnost interakcije između deteta i osobe koja ga čuva", istakla je ona za Rojters.
U drugoj studiji koju je vodila Megan Gunar sa Univerziteta u Minesoti, utvrđeno je, međutim, da je previše interakcije štetno za decu.

Njen tim je pratio 150 trogodišnjaka i četvorogodišnjaka u 110 različitih porodica i kod 40 odsto dece ustanovio povišen nivo hormona stresa kortizola.

Koritzol je bio povećan kod one dece, koje su osobe koje su ih čuvale, previše kontrolisale i nametale im šta će raditi i kako će se igrati.

"Devojčice sa povećanim kortizolom su plašljive, a dečaci agresivni", istakla je Gunarova.

(Tanjug)

 

Slični postovi

Skolioza

Kakva mora biti školska torba?

Kаrаkteristike dece predškolskog uzrаsta

Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu poseduje digitalni uređaj

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.