Online shop

Na nošu neće zbog zatvora, ali i naravi

Na nošu neće zbog zatvora, ali i naravi

Prema najnovijim otkrićima američkih pedijatara, za teškoće koje imaju roditelji da svoje dete naviknu da koristi nošu ili WC šolju najverovatnije je kriva konstipacija (zatvor) kod deteta.

Deca koja pružaju otpor nastojanjima roditelja da ih naviknu da koriste nošu ili toaletnu šolju za obavljanje fizioloških potreba, najverovatnije će u kasnijem životu imati tešku narav. Razlog za ceo problem, međutim, može biti hroničan zatvor u detinjstvu, pa će pravilna terapija olakšati promene, zaključili su američki istraživači.

U dve studije, objavljene u stručnom medicinskim časopisu "Pedijatrija", navodi se da nekoliko faktora doprinose odlaganju i zakašnjenju u "toalet treningu", kako su naučnici nazvali postupak na koji, inače, deca prelaze do treće godine starosti.

Poređenje dece koja imaju teškoće u "toalet treningu" sa decom koja tu "tranziciju" obave bez problema otkrilo je da su prva teško prilagodljiva, da rano iskazuju lošu narav i raspoloženje i da su manje uporni, naglasili su pedijatri sa Univerziteta Harvard u Bostonu.

Nemar ili strogo ponašanje roditelja nemaju nikakvog uticaja na teškoće u "toalet treningu".

Jedno istraživanje je otkrilo da su tvrdu, bolnu stolicu imala deca koja pokazuju teškoće u "toalet treningu".
Drugo istraživanje ustanovilo je da zatvor najčešće prethodi teškoćama u "toalet trenigu".

"Blagovremeno i efikasno lečenje zatvora može predstavljati potencijalnu opciju u smanjivanju odbojnosti deteta prema 'toalet treningu'", napisao je u studiji Nejtan Blum sa Dečje klinike u Filadelfiji.

Ključni pokazatelj je da dete koje izbegava "toalet trening" zapravo kontroliše zbivanja u debelom crevu, jer skriva ili traži da mu se izvuče pampers kad želi da "nešto uradi", zaključuju pedijatri.

(FoNet)

 

Slični postovi

Na nošu neće zbog zatvora, ali i naravi

Zatvor

Zatvaranje fontanele

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.