Online shop

Koliko su bebe glasne

Koliko su bebe glasne

Prema poslednjim istraživanjima bebe mogu da prave buku kao i mlaznjaci – dakle da proizvedu i do 120 decibela. Radi poređenja – ako su radnici na poslu izloženi buci jačoj od 85 decibela, obavezno je nošenje specijalnih zaštitnih slušalica. To je granica, posle koje je ugroženo zdravlje i to znači da bi roditelji trebalo da nose takvu zaštitu – kada im beba vrišti, piše "Dojče Vele".

Ima i beba koje prave osmočasovnu "buku"

Naročito su pogođeni roditelji beba koje često i dugo vrište. Skoro svaka peta beba spada u tu kategoriju! Po definiciji Mehtild Papousek, naučnice koja se specijalizovala za istraživanje beba – to su bebe koje tokom perioda od tri nedelje najmanje tri dana sedmično vrište po tri sata.

Verovali ili ne, ali ima beba koje su u stanju da vrište osam sati – bez prestanka.

Na kom jeziku bebe vrište?

Vrištanje nije samo vrištanje! Tako na primer nemačke bebe vrište drugačije od francuskih – glasi rezultat studije naučnika sa univerzitetske klinike u Vircburgu. Tipično vrištanje francuske bebe ima uzlaznu melodiju, dok nemačke bebe vrište silaznom melodijom. Sličnost sa jezikom odraslih Nemaca i Francuza postoji.

Razlog za to je u činjenici da bebe još u majčinoj utrobi registruju melodiju govora, koju kasnije imitiraju vrištanjem. Moglo bi se dakle reći da je vrištanje glasni rani stadijum govora…

 

Izvor: Mondo

Slični postovi

Bebin plač

Šest uzroka plača

Naučite da tumačite bebin plač

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.