Online shop

Pomozite bebi dok joj izbijaju zubići

Poznato je da bebe najčešće dobijaju prve zubiće između četvrtog i osmog meseca života, ali nije retkost da zubići ne izrastu ni do prve godine. Broj beba koje se rode sa zubićem ili im oni izrastu tokom prva četiri meseca života je manji.

Kao što nema posebnog obrasca kada će izrasti zubić, takođe ne možete da znate ni koliko će ih boleti i kako će to da podnesu. Ponekad se kod beba i nekoliko nedelja unapred vidi da im raste zub jer se na tom području stvorilo crvenilo, pa čak i mala izbočina, dok kod druge dece nema nikakvih zakova tako dugo dok ne vidite da je zubić izašao.

Naravno, rast bebinih zubića sigurno je povezan s genetikom, tako da ako su vama i/ili ocu deteta zubići izašli kasnije, velike su šanse da će tako biti i s vašom bebom, i obrnuto. Sveukupno, vašoj bebi će do četvrte godine izrasti 20 zubića, iako većina dece do navršene treće godine života dobije sve zube.

Koji su simptomi izlaženja prvih zubića?

Većina simptoma koju ćemo opisati najčešće se povezuje sa rastom prvih zubića, ali ipak, ako niste sigurni, nije loše da se posavetujete s pedijatrom. Naime, i drugi uzroci mogu da imaju iste simptome.

Iritacija: kako kreću da izubijaju na površinu, zubi postaju sve oštriji pa su zbog toga desni bebe najčešće upaljene i osjetljive, na šta beba reaguje plačem ili razdražljivošću. Bol takve vrste najčešće se javlja pri izlasku prvih zubića i eventualno tokom rasta sekutića, jer su mnogo veći nego zubi koji su do tada izrasli. Razdražljivost može da bude i povezana s osećajem prvih zuba, na koje beba nije naviknuta, pa tek uči da živi s njima.

Slinjenje: Sa tri ili četiri meseca starosti beba počinje da slini više nego što je normalno. Kod nekih beba to slinjenje će biti jače nego kod drugih.

Kašalj: Previše sline može da izazove povremeno kašljanje i grgljanje. Ali ne treba da se previše brinete zbog toga ukoliko je sve ostalo u redu s bebom i ukoliko ona ne pokazuje druge znake prehlade ili bolesti.

Osip po bradi: Ako je vaša beba pravi „slinavac“, neprestani kontakt sline s bradom može da izazove iritaciju. Ako se pojavi takav osip, pokušajte bebu da brišete sa što mekšom gazicom ili krpicom kako ne biste još više iritirali bebinu kožu. Pokušajte da to radite što češće možete, pa nekoliko puta na dan namažite bebinu bradu kremom koja će smanjiti iritaciju.

Ugrizi i nagrizanje: Beba kojoj rastu zubi u usta stavlja svaki predmet koji joj dođe pod ruku. S pritiskom ugriza beba smanjuje pritisak koji se stvara u desnima. Kupite u radnji igračke koje su namenjene baš za to i redovno ih perite.

Trljanje obraza i povlačenje ušiju: Bol i svrab u desnima posebno prilikom rasta kutnjaka može da navede dete da se grebe i da trlja obraze, ali i da vuče ili trlja uvo, jer se često bol prenosi. Tu morate da budete oprezni i da ne zanemarujete ovaj simptom, jer deca često trljaju i povlače uvo kada imaju upalu uva.

Retka stolica ili dijareja: Izlaženje zuba deluje i na bebinu psihu tako da može da se dogodi da dobije retku stolicu ili dijareju. Neki to čak povezuju s velikom količinom progutane sline koja razređuje stolicu. Ipak, proliv ne bi smeo da bude prejak. Slobodno za savet pitajte pedijatra.

Povišena temperatura: Blago povišena temperatura može da bude jedan od znakova izlaženja zubića. Neki roditelji i pedijatri će se složiti oko te činjenice, neki neće. Na vama je da procenite i da se eventualno posavetujte s pedijatrom ukoliko beba ima blago povišenu temperaturu duže od dva dana.

Loš san: Zbog bola koji beba može da oseća tokom dana i noći, teže joj je da zaspi i da održi san, pa je buđenje zagarantovano.

Simptomi prehlade: Prilikom izlaženja zubića, kod neke dece mogu da se jave simptomi prehlade, kao što je curenje iz nosa i slično, ali to može da bude povezano sa stvarnom prehladom jer beba često drži ruke u ustima, što povećava mogućnost unosa bakterija.

Kako da pomognete bebi

Gumene igračke namenjene bebama da ih grizu dok im izlaze zubići možete da rashladite u frižideru. Nekim bebama će hladan osećaj u ustima odgovarati, posebno ako im je zubno meso upaljeno. Takođe, grickanje prstiju od mame i tate mogu da donesu olakšanje i utehu, ali nemojte da zaboravite da pre toga operete ruke.

Napici ili voda koje dajete bebi mogu da budu hladniji. Bebi će trebati i više tečnosti ako puno slini. Uz piće, bebi će prijati i rashlađena voćna kašica, jogurt, smrznuta šargarepa ili nešto slično.

Za protivupalne procese u desnima možete da koristite čaj od žalfije, koji je zaista najbolji prirodni lek. Postoji još jedan zanimljiv „lek“, a to je masaža bebinih nožnih prstića gde se nalaze refleksne zone zuba.

Ukoliko ništa ne pomaže, posavetujte se s pedijatrom o dozi tableta protiv bolova (acetaminophen). Ujedno, u našim apotekama ima i drugih sredstva kojima možete da premažete desni bebe da biste joj ublažili bol.

 

Izvor: Blic

Slični postovi

Bebini zubići

Hronologija nicanja zuba

Problemi sa nicanjem zubića

Oštećenje zuba kod beba?

1 komentara:

  • Kiky
    25.03.2018.

    Nikad cula ranije za ovaj savet vezan za masazu prstica na nogama, jer su povezani sa refleksnim zonama zuba. Moracu da probam. Hvala za ideju!

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.