Online shop

Trudnice ubuduće bez čekanja na pregled

Trudnice ubuduće bez čekanja na pregled

Trudnice će ubuduće moći po skraćenoj proceduri da naplate troškove pregleda u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Ovo važi u slučajevima kada nije bilo mogućnosti da budu pregledane u državnim ustanovama uz uput. Tako će moći da refundiraju i troškove za kupovinu lekova koje nisu mogle da dobiju na recept, pod uslovom da ti medikamenti spadaju u prava iz zdravstvenog osiguranja.

Ove izmene donete su prvenstveno zbog nekih pregleda koji se rade u određeno vreme trudnoće, a na koje trudnice moraju da čekaju u zdravstvenim ustanovama. To su, primera radi, dabl i tripl testovi, amniocenteza (analiza plodove vode) koja se radi od 16. do 19. nedelje trudnoće. Amniocenteza, inače, kod privatnika košta i do 40.000 dinara.

Kada je reč o lekovima, trudnice najviše kubure sa „utrogestanom", a sada će moći da refundiraju trošak i za ovu terapiju. Novine je nedavno usvojio Upravni odbor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO).

- Izmenom pravilnika, trudnicama je omogućeno da refundiraju sve troškove za preglede i lekove iz zdravstvenog osiguranja koje ne mogu odmah da dobiju na uput, odnosno recept - kaže Vladan Ignjatović, pomoćnik direktora RZZO.


Za trudnice će važiti jednostavnija procedura nego za ostale osiguranike koji traže refundaciju jer trudnice ne moraju da donose potvrdu iz zdravstvene ustanove da nisu mogle da budu pregledane. Pravo na refundaciju trudnica ostvarivaće uz dokaz da je pregled ili lek preporučio izabrani lekar, a to su uput ili recept, objašnjava Ignjatović.


- Uz to treba da donesu izveštaj o obavljenom pregledu i fiskalni račun kojim dokazuju da su platile uslugu. U filijali RZZO trudnica, osim toga, treba samo da napiše izjavu da pregled ili lek nije mogla da dobije u javnom zdravstvu - ističe Ignjatović.

Izvor : Blic

 

Slični postovi

Oslobodite se trudničkih kilograma

Blizanci komplikuju trudnoću

Trudnice, plivajte i uživajte

Trudnoća i vežbanje na spravama

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.