Online shop

Opasnost od otrovnih igračaka: Kadmijum

Opasnost od otrovnih igračaka: Kadmijum

Kadmijum je otrovan sastojak koji je pronađen u mnogim dečjim plastičnim igračkama, a nedavno je zbog kadmijuma sa američkog tržišta povučeno 12 miliona promotivnih čaša s likom Shreka koje su se prodavale u McDonald's restoranima. Šta je kadmijum, kako on može naštetiti zdravlju dece i zašto je toliko opasan?

Kadmijum je otrovan metal koji može ozbiljno narušiti zdravlje dece i odraslih. U prirodi se nalazi u zemljinoj kori pa je u minimalnim količinama prisutan u zemlji i kamenju. Zato što mu je glavna karakteristika otpornost na koroziju, prvenstveno se koristi u baterijama. Kadmijum se koristi i u metalnim prevlakama, oplatama, u pigmentima i kao stabilizator za plastiku.

U McDonaldsovim čašama kadmijum se koristio u crvenim i žutim pigmentima na crtanom dizajnu, a za slične namene koristi se i u dečjim igračkama.

Dugoročna izloženost kadmijumu, čak i minimalnim količinama, predstavlja potencijalnu pretnju za zdravlje dece. Kadmijum iz čaša i igračaka ulazi u organizam i ponaša se kao kancerogena supstanca, odnosno uzročnik raka.

Pre svega kadmijum, uzrokuje ozbiljne probleme sa radom bubrega, koji uključuju i potpuno zatajenje bubrega, ali i razara čvrstu strukturu kostiju. Kadmijum je prisutan i u alarmantno visokom postotku u dimu od cigara. Istraživanja su pokazala da pušači imaju dvostruko viši nivo kadmijuma u tkivu od nepušača.

Savet stručnjaka je da izbegavate kupovati jeftini plastični nakit bez deklaracija i igračke za koje niste sigurni odakle potiču. Bolji izbor su eko drvene igračke ili igračke proizvedene u EU, jer je mogućnost veća da su prošle određena ispitivanja i sigurnosne mere provere.

(JK, Izvor: LiveScience.com / Klinfo.hr)

Slični postovi

Igračke - da, ali koje

Igračke sa oznakom CE sigurne igračke!

15 saveta o igračkama

Kako odabrati igračke prema uzrastu deteta

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.