Online shop

Prva banka humanog mleka u Srbiji

Prva banka humanog mleka u Srbiji

Srbija, ali i Balkan, dobija prvu banku humanog mleka. Tako će prevremeno rođenim bebama, kao i onim sa zdravstvenim problemima, biti omogućena najbolja i najzdravija hrana - majčino mleko.

U saradnji sa Institutom za neonatologiju, kompanija "Rosa" je osmislila i pokrenula projekat pod nazivom "Podrška osnivanju prve banke humanog mleka u Srbiji", čiji je cilj kupovina najsavremenijih medicinskih aparat za obradu, kontrolu, čuvanje i distribuciju humanog mleka, kao i dostavnog vozila koje će prikupljati mleko od potencijalnih davalaca.

"Zahvaljujući tom partnerstvu, prevremeno rođenim bebama i bebama sa zdravstvenim problemima, a koje su smeštene u Institutu za neonatologiju, biće omogućena najbolja i najzdravija hrana - majčino mleko", rekla je na konferenciji za novinare u sredu, direktorka tog Instituta Niveska Božinović - Prekajski.

Ona je dodala da upotreba humanog mleka u ishrani najugroženije populacije novorođenčadi, kao što su prevremeno rođena deca, ima poseban značaj u prevazilaženju problema nezrelosti organa i u određenoj meri utiče na kvalitet preživljavanja.

Ukazujući na značaj humanog mleka za novorođenčad, doktorka Prekajski je podsetila da se u Institutu za neonatologiju godišnje zbrine oko hiljadu beba, od kojih pojedine imaju samo 600 grama.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Nevena Karanović je podsetila da su početkom 20. veka sva deca bila dojena, a da se na kraju prve dekade 21. veka borimo za održavanje dojenja da bi se deca normalno razvijala.

Ona je istakla da su deca rođena sa manjom telesnom težinom ugrožena uglavnom iz dva razloga - nisu imala normalan razvoj tokom trudnoće ili su prevremeno rođena.

Karanović je podsetila da je Ministarstvo zdravlja još prošle godine odobrilo formiranje banke humanog mleka koja će biti jedina na Balkanu i zahvaljujući kojoj će 8,5 odsto dece uspeti da izraste u normalne i zdrave ljude.

Projekat "Podrška osnivanju prve banke humanog mleka u Srbiji" trebalo bi da se realizuje od juna do oktobra i u tom periodu kupovinom vode "Rosa" u pakovanju od 1,5 litra svako može pomoći opremanje banke humanog mleka.

Ovom prilikom je istaknuto da se, od ukupnog broja rođene dece u Srbiji, između 9 i 11 odsto rodi pre vremena, a od toga dve trećine beba je teško bolesno.

Pod prevremeno rođenom decom smatraju se ona koja se rode pre 37. nedelje, pri čemu su najmanje preživele bebe u Institutu za neonatologiju imale svega pola kilograma.

 

Slični postovi

Prva banka humanog mleka u Srbiji

Refleks otpuštanja mleka

Najčešće greške kod dojenja koje vode ka nedovoljnoj količini majčinog mleka

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.