Online shop

Autosedišta predstavljaju opasnost za bebe kada su izvan auta

Autosedišta predstavljaju opasnost za bebe kada su izvan auta

Svi roditelji znaju da je prilikom vožnje u autu obavezno bebu, odnosno maleno dete vezati sigurnosnim pojasevima u autosedištu. No manje pažnje posvećeno je autosedištima kada se one koriste izvan auta. Naime, neki roditelji zajedno s detetom, uokolo nose i autosedišete, pa je zabeleženo niz nesretnih padova i ozleda dece.
U SAD-u svake godine 9.000 dece završi u hitnoj pomoći zbog pada iz autosedišta dok ona uopšte nisu u autu. Najčešće ozlede pritom deca zadobijaju na glavi i vratu, pa je ovoj ozbiljnoj temi sada posvećeno više pažnje s ciljem edukovanja roditelja o sigurnosti korišćenja autosedišta  izvan automobila.

Odeljenje ortopedije i njihovi lekari sa Medicinskog centra dečje bolnice u Cincinnatiju, sproveli su ispitivanje svih takvih slučajeva u posljednjih pet godina, te otkrili da je većina dece završila u bolnici jer su sedeli otkopčani u automobilu dok je stajao u mestu ili su pali iz sedišta sa stola, pulta ili kolica u šoping centru.

Neki stručnjaci objašnjavaju ovu pojavu prezaposlenošću i stalnom žurbom roditelja, koji traže više praktičnosti u svakodnevnoj brizi za dete. Jedna od njih je korištenje autosedišeta za svrhu koja joj nije namenjena. U žurbi se dete uzima zajedno sa sedištem, kako se ne bi trošilo vreme na vađenje deteta iz sedišta, rasklapanje kolica, smeštanje deteta u kolica i sporije vožnje do odredišta, kao što je npr. trgovina.

Cilj istraživanja bio je upozoriti roditelje da autosedišta koriste isključivo u automobilu, da ne smatraju kako beba nema dovoljno snage i koordinacije da se prevrne ili padne, te da beba uvek bude vezana pojasevima kada je u autosedištu.

Izvor: www.parentidsh.com
Prevela: JK (www.klinfo.hr)

 

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.