Online shop

Test za procenu uspešnosti veštačke oplodnje

Test za procenu uspešnosti veštačke oplodnje

Američki stručnjaci sa Univerziteta Stenford su utvrdili formulu kojom se može predvideti da li će tretman veštačke oplodnje biti uspešan.

Komercijalni test napravljen na osnovu pomenute formule bi mogao da spase parove agonije i troškova višekratne in vitro fertilizacije (IVF), tvrdi američki tim, a prenosi Rojters.

S druge strane, test otkriva da mnogi parovi kojima bi, na osnovu primene tradicionalnih metoda procene, bilo savetovano da ne pokušavaju IVF posle prvog neuspeha, u stvari imaju velike izglede da začnu dete.

Kod tehnike IVF-a dolazi do spajanja jajne ćelije i spermatozoida u laboratorijskoj posudi, a dobijeni embrioni se implantiraju u majčinu matericu, gde se odvija njihov razvoj kao i u svakoj drugoj trudnoći.

Dosad je bilo teško predvideti da li će ovaj proces biti uspešan, a lekari su se u proceni najviše rukovodili starošću žene.

Tim sa Stenforda, međutim, osim godina, uzima u obzir na desetine drugih faktora. Između ostalog, koliko se dobro i kako brzo razvija embrion, odgovor organizma žene na hormonalnu terapiju, stanje materice u trenutku implantiranja embriona...

Da bi došao do precizne formule, američki tim je proučio podatke o preko 5.000 IVF procedura, obavljenih u Stenfordskoj bolnici između 2003. i 2008. godine.

Procenjuje se da u svetu ima čak 80 miliona neplodnih parova. Iz godine u godinu raste broj parova koji se odlučuju za IVF tehniku veštačkog začeća. U SAD je 2008. obavljeno 140.000 takvih intervencija.

Otkad je 1978. u Britainiji rođena prva "beba iz epruvete", u svetu je registrovano oko milion slučajeva tako rođene dece, a u SAD se danas jedan odsto dece začne IVF tehnikom.

(Tanjug)
 

 

Slični postovi

Rani simptomi trudnoće - test trudnoće

Papanikolau test tek svake druge godine

Test koji otkriva pol deteta u sedmoj nedelji trudnoće

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.