Online shop

Ciljevi svetske nedelje dojenja 2010

Svetska nedelja dojenja 1-7. Avgusta 2010.

svetska nedelje dojenjaWABA (Svetska alijansa za podršku dojenju) svake godine povodom Svetske nedelje dojenja objavi ciljeve i aktivnosti koje se trebaju sprovesti u cilju promocije i zaštite dojenja.

U nastavku teksta možete saznati više o ovogodišnjim ciljevima, kao i razlozima obeležavanja Svetske nedelje dojenja.
- Ukazivanje na ulogu programa DESET KORAKA DO USPEŠNOG DOJENJA u poboljšavanju statistike dojenja.
- Obnavljanje akcija zdravstvenih sistema, ustanova i zajednice kojima se dojenje promoviše kao najlakši izbor.
- Obaveštavanje javnosti o rizicima ishrane vestačkim mlekom i o značaju dojenja za pravilan razvoj dece i dugoročan pozitivan uticaj na zdravlje kako dece tako i majki.
- Omogućavanje majkama da u potpunosti budu podržane u izboru da doje u okvirima zdravstvenog sistema i van njega.

Došao je trenutak da obnovimo našu podršku programu DESET KORAKA i da svako od nas stvori sebi najbolji mogući put za dostizanje „Baby-Friendly Way” cilja!
Prema procenama, oko 28 % svih porodilišta na svetu (od čega je 31% iz zemalja u razvoju) su u jednom trenutku sprovodila program DESET KORAKA , što je doprinelo ohrabrivanju porasta broja dojene dece, uprkos veoma agresivnoj promociji veštačkog mleka i hranjenja na bočicu. Iako smo i dalje daleko od ostvarivanja cilja zacrtanog za 1995. godinu da sva porodilišta sprovode ovaj program, jos uvek nije prekasno da se do njega i stigne. Sada je pravi trenutak da obnovimo naš rad na tome.
Aktivnost na nivou zajednice je od izuzetnog značaja zbog toga što u svetu samo 56% žena rađa decu u zdravstvenim ustanovama, dok je u najmanje razvijenim zemljama taj procenat jos niži i iznosi samo oko 33%, a iz zdravstvenih ustanova nakon porođaja se majke otpuštaju posle dan ili dva u najvećem broju slučajeva. Ženama je stalna podrška u zajednici neophodna, bez razlike da li se porađaju u bolnici ili kod kuće. Koraci koji se sprovode u bolnicama, pa čak i finalni deseti korak nisu sami po sebi dovoljni da omoguće ženama da održe eksluzivno dojenje tj. ishranu samo majčinim mlekom.
Praktični primeri podrške dojenju korak po korak
Nova istraživanja ukazuju na činjenicu da što je veća primena programa DESET KORAKA DO USPEŠNOG DOJENJA, time je veća verovatnoća da će žene uspeti da ostvare svoje želje i namere u vezi sa dojenjem. Svako porodilište mora da stremi povećanju broja koraka ovog programa koje primjenjuje ukoliko nije u mogućnosti da sa primenom svih deset započne odmah.
Idući korak po korak kroz deset koraka za baby-friendly program se stiže najdalje

ZAŠTO JE VAŽNA PROMOCIJA PROGRAMA DESET KORAKA U 2010. GODINI?
Istraživanja pokazuju da je najbolja ishrana za novorođenče u celom svetu ona koja podrazumeva pokretanje dojenja u toku prvog sata života, ekskluzivno (samo) dojenje tokom prvih šest meseci života, kao i nastavak dojenja tokom druge godine ili kasnije. Dojenje pospešuje zdravlje majke i na kratke i na duge staze, i može doprineti postizanju više Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDGs); smanjenju smrtnosti kod dece i poboljšanju zdravlja majki, ciljevima čijem su ostvarivanju posvećene brojne zemlje i međunarodne agencije.
• UNICEF je nedavno zabeležio da je smanjenje smrtnosti dece u svetu sa 13 miliona 1990.godine na 8.8 miliona tokom 2008. godine delom posljedica široko prihvaćenih osnovnih zdravstvenih intervencija kao što su pravovremeno i ekskluzivno dojenje.
• Sve veći broj studija pokazuje da je primena programa DESET KORAKA uz kontinuiranu podršku majkama nakon porođaja faktor koji doprinosi uspešnom pokretanju dojenja i ekskluzivnoj ishrani majčinim mlekom na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou.
• Broj beba koje su hranjene samo majčinim mlekom je u porastu u velikom broju zemalja, ali je uprkos tome došlo do stagnacije ili opadanja u nekima, delom zbog smanjene političke podrške za Inicijativu „Baby Friendly” bolnica i nepridržavanja pravila programa u ustanovama koje su već dobile sertifikovan status „Bolnica prijatelj beba”.
• Pojačani napori su neophodni da bi se uvele sveobuhvatne strategije ishrane novorođenčadi, uz donošenje zakona i odluka na nacionalnom nivou koji će takve napore podržati, kao i to da se program DESET KORAKA DO DOJENJA sprovodi u svim porodilištima, da se stručno obuče sve službe zdravstvenog sistema koje se brinu o trudnicama, porodiljama i novorođenim bebama, uz podršku od strane zajednice i prenošenje poruke programa kroz veliki broj različitih kanala komunikacije.

Šta možemo da učinimo ove godine da bismo postigli napredak u programu „Baby-Friendly”?
• Pomozite prijateljima, kolegama i svojoj zajednici da pronađu svoj put za primenu programa DESET KORAKA.
• Zahtevajte promene u zdravstvenom sistemu
• Menjajte stvari na lokalnom nivou.
• Zahtevajte napredak i na nacionalnom i na globalnom nivou

DESET KORAKA DO USPJEŠNOG DOJENJA
Svaka ustanova koja se bavi pružanjem nege trudnicama i porodiljama i brine o novorođenčadima treba da:
1. Ima zvanično donetu politiku podrške dojenju u pisanom obliku (pravilnik) o kojoj se redovno obaveštavaju svi zaposleni zdravstveni radnici.
2. Pruži obuku za sve zaposlene zdravstvene radnike tako da budu u stanju da primenjuju tu politiku podrške dojenju i u praksi.
3. Obavesti sve trudnice o prednostima i tehnikama dojenja.
4. Pomogne majkama da pokrenu dojenje u roku od pola sata nakon porođaja.
5. Nauči majke tehnikama uspešnog dojenja i pomogne im da održe laktaciju čak i u situaciji kada su nakon porođaja primorane da budu odvojene od svojih beba.
6. Ne daje novorođenim bebama ni jednu drugu hranu niti tečnost osim majčinog mleka, sa izuzetkom u situacijama kada je ishrana veštačkim mlekom medicinski neophodna.
7. Praktikuje zajednički smeštaj koji dozvoljava majkama i bebama da budu zajedno 24 sata dnevno.
8. Ohrabruje dojenje na zahtev - prema potrebi bebe (bez vremenski određenih intervala).
9. Ne dozvoljava davanje cucli bebama koje sisaju.
10. Pomaže osnivanje i neguje saradnju sa grupama za podršku dojenju i upućuje majke da im se obrate prilikom otpusta iz bolnice ili klinike.

SVETSKA ALIJANSA ZA PODRŠKU DOJENJU ( WABA) je globalna mreža pojedinaca i organizacija koje se brinu o zaštiti, promociji i pružanju podrške dojenju širom sveta, čiji se napori baziraju na Innocenti deklaraciji, programu Deset veza za odgajanje budućnosti i SZO/UNICEF Globalnoj strategiji ishrane novorođenčeta i malog deteta. Partnerske organiozacije su IBFAN – Međunarodna mreža akcije bebi hrane, La Leche League International – LLLI, Međunarodna asocijacija savetnika za dojenje – ILCA, Wellstart International i Akademija medicine dojenja – ABM.
WABA ima status savetnika pri organizaciji UNICEF kao i status nevladine organizacije u ulozi specijalnog konsultanta pri Ekonomskom i društvenom savjetu Ujedinjenih nacija ECOSOC.

Izvor: Izvor: afs-stillen.de / bhmama.org

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.