Online shop

Dojenje čuva pluća bebe

Dojenje čuva pluća bebe

Bebe koje su isključivo dojene najmanje šest meseci imaju manji rizik za respiratorne i gastrointestinalne infekcije, pokazalo je holandsko istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Pediatrics. Istraživači iz Medicinskog centra Erazmus iz Roterdama koji su pratili zdravlje 4.100 dece. Nalazi su još jednom potvrdili preporuke Svetske zdravstvene organizacije o trajanju dojenja.

Utvrđeno je da su bebe koje su u prvih šest meseci života bile isključivo dojene imale prosečno dve trećine manje šanse za infekcije disajnog sistema, dok je pozitivan uticaj dojenja na gastrointestinalne infekcije bio nešto manje izražen.

Takođe, deca koja su bila isključivo dojena četiri meseca su imala manji rizik za ovakve infekcije nego ona koja nisu dojena. Ipak, rizik za infekcije je kod te dece bio je veći nego kod dece koja su bila dojena šest meseci ili duže.

Nedavna studija u SAD pokazala je, prenosi Rojters, da bi u slučaju da 90 odsto porodilja isključivo doji šest meseci američki zdravstveni sistem mogao svake godine da uštedi 13 milijardi dolara na troškovima lečenja male dece.

Izvor: Danas.rs

 

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.