Online shop

Trudnice, zaboravite štikle

Trudnice, zaboravite štikle

Grupa britanskih naučnika upozorila je buduće mame da štikle nisu preporučljive tokom trudnoće. Ni cipele sa visokim potpeticama niti potpuno ravna obuća bez anatomske potpore ne preporučuju se ženama u drugom stanju.

Stručnjaci ističu da je najvažnije da cipela zbog čestog oticanja stopala tokom trudnoće potpuno obuhvati stopalo, radi dodatne stabilnosti.

Takođe, tokom trudnoće centar ravnoteže se menja i žene se naginju na nazad, tako da ih cipele sa visokim potpeticama čine nestabilnijim. Veća je verovatnoća da trudnice na štiklama izgube ravnotežu ili se sapletu i padnu, što je veliki rizik i za bebu i za buduću mamu. Istraživanje britanskih stručnjaka na 1.000 trudnica pokazalo je da one moraju da nose prilagođene cipele, jer štikle, čizme ili baletanke ne drže pravilno stopalo, objavili su francuski mediji. Sedam od deset ispitanica izjasnilo se da zbog štikli oseća bolove u stopalima, a njih 37 odsto je osetilo oticanje u zglobovima ili stopalima. Zbog hormona u trudnoći mišići i ligamenti slabe i izdužuju se, tako da često dolazi do nagnječenja.

Stručnjaci zato preporučuju trudnicama da nose cipele sa potpeticom visine do tri santimetra, i to samo u posebnim prilikama.

Izvor: Danas.rs

 

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.