Online shop

Crtani likovi mame decu nezdravim obrocima

Crtani likovi mame decu nezdravim obrocima

Deca misle da neka prehrambena namirnica ima bolji ukus ako se na pakovanju nalazi njihov omiljeni crtani lik poput Shreka ili Dore istraživačice, pokazalo je novo istraživanje. Nutricionisti već dugo upozoravaju da se crtani likovi ne bi smeli koristiti za reklamiranje fast-fooda deci, naročito zbog sve veće epidemije gojaznosti među mališanima.

U SAD-u je trećina dece gojazna ili prekomerene težine, a u Srbiji po podacima Svetske zdravstvene organizacije čak 10 do 19 odsto dece muku muči sa viškom kilograma.
Poslednje istraživanje na ovu temu sprovelo je prestižni Univerzitet u Yaleu. Oko 40 dece starosti od 4 do 6 godina, učestvovalo je u izboru tri vrste namirnica: krekera od integralnog brašna, voćnih gumenih bombona i šargarepica. Na po jedno pakovanje od ponuđena tri stavljeni su likovi Shreka, istraživačice Dore ili Scooby Doo-a, a deca su potom bila ispitana koja hrana ima najbolji ukus.

Rezultati, objavljeni u stručnom časopisu Pediatrics, pokazali su sledeće:
• Više od dve trećine dece kazalo je kako bi odabrali hranu na kojoj se nalazi crtani lik
• Više od polovice dece kazalo je da najbolji ukus ima hrana iz pakovanja na kojem su bili crtani likovi, bez obzira što se nalazilo unutra – šargarepica ili bomboni.
“Rezultati pokazuju kako crtani likovi mogu biti snažni i uticajni”, kazala je voditeljka istraživanja Christina Roberto. Iako se neki likovi nalaze na ambalaži zdrave hrane kao što su voće i povrće, većina ih se nalazi na nezdravim namirnicama i fast-food obrocima.
Roditelji znaju u praksi da će deca u supermarketu najviše plakati za nezdravom hranom i slatkišima jer se na pakovanju nalaze šareni crtani likovi. I većinom su nemoćni u borbi sa snažnom marketinškom industrijom koja je uvek korak ispred kada je pitanju kreiranje prehrambenih navika dece. Struka snažno lobira širom SAD-a da se zakonom zabrani agresivna promocija nezdrave hrane kroz omiljene dečje likove, jer deca nemaju dovoljno iskustva kako bi prepoznala i povezala igru marketinških umova.

Autor: MamaiBeba.rs/MojeDijete.com

 

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.