Online shop

Opasne hemikalije

Opasne hemikalije

Ftalati, hemijski sastojci prisutni u proizvodima za svakodnevnu upotrebu, mogu da štete razvoju muškog reproduktivnog sistema, upozoravaju američki naučnici sa Univerziteta Ročester.

Ftalati se, inače, koriste u izradi plastičnih predmeta, rastvora, a prisutni su i u kozmetici, medicinskoj opremi, igračkama, bojama i ambalaži. Istraživanja američkih naučnika utvrdila su da su veći izgledi za pojavu genitalnih nepravilnosti kod muških beba.

To su pokazale analize pregleda 134 dečaka i krvi njihovih majki. Ustanovljeno je da su žene koje su u krvi imale viši nivo hemikalija povezanih sa ftalatima, češće rađale dečake kod kojih se testisi nisu spustili, a udaljenost između genitalija i anusa je bila manja nego što je to uobičajeno.

Sinovi tih žena imali su veće izglede da će im testisi i penis biti manji nego što je uobičajeno za njihov uzrast. Istraživači veruju da ftalati negativno utiču na proizvodnju muškog polnog hormona testosterona, koji osim na razvoj genitalija utiče i na razvoj brojnih tkiva u organizmu, uključujući i mozak.

Slični postovi

Obrezivanje - potreba ili estetika?

Koje su štetne hemikalije u proizvodima za negu beba?

Biohemijska trudnoća

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.