Online shop

Ciste na jajniku i kod beba

Ciste na jajniku i kod beba

Svake godine između šest i sedam hiljada devojaka u Srbiji odluči se na prekid trudnoće.
Ginekološki poremećaji i problemi sve češće „zahvataju“ devojčice i adolescentkinje u Srbiji, a osim cista jajnika, lekari beleže i infekcije spoljašnjih genitalija, poremećaje polnog razvoja i sazrevanja, menstruacionog ciklusa i probleme u vezi sa seksualnošću mladih, a ponekad i seksualno zlostavljanje. Poseban problem su tumori reproduktivnog sistema, koji se danas, zahvaljujući mogućnostima modernih hiruških tehnika, mogu rešavati uz maksimalno očuvanje reproduktivne sposobnosti mladih pacijentkinja. Ovom oblašću se posebno bavi tim medicinara Službe za dečju i adolescentnu ginekologiju koja se nalazi u okviru Republičkog centra za planiranje porodice Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „ Dr Vukan Čupić“, ustanove koja je jednistvena na našim prostorima. Godišnje se ovde obavi između 40 i 50 operacija dobroćudnih tumora kod devojčica, dok pomoć zbog raka potraži od osam do 10 malih pacijentkinja.

Prema rečima dr Zorana Stankovića, šefa Odeljenja za dečju i adolescentnu ginekologiju u Institutu za majku i dete, u poslednjih nekoliko godina sve veći broj devojčica i adolescentkinja mora na operaciju zbog karcinoma jajnika. Osim klasičnim putem, intervencije se mogu raditi i rezom preko prednjeg trbušnog zida, što ima brojne prednosti, poput manje traume za pacijentkinju, bržeg oporavka, manje mogućnosti gubitka krvi u toku operacije. Ipak, ovom intervencijom nije moguće operisati veoma velike tumore jajnika, a dr Stanković napominje da je najveći tumor koji su oni operisali bio težak čak i devet kilograma.
Ciste na jajniku se mogu uočiti i kod devojčica od šestog meseca života do dvanaeste godine.  Uglavnom se pojavljuju zbog preranog lučenja hormona „gonadotropina“, koji stvara hipofiza, a mogu da se jave i zbog načina ishrane, konzumiranja jela sa različitim konzervansima, ali i ako devojčica koristi kreme za telo koje uzme od starijih koji mogu da sadrže hormon „estrogen“-objasnio je dr Stankković.

Dečji ginekolozi objašnjavaju da su na ovim prostorima česte  i maloletničke trudnoće. Gotovo 50 odsto neželjenih trudnoća kod adolescentkinja se dogodi u  prvih šest meseci od stupanja u seksualne odnose, jer devojčice još ne shvataju dobro kako mogu da se zaštite, šta je kontracepcija, koji su simptomi trudnoće...Neki podaci ukazuju na to da jedna od 20 devojaka abortira pre 18. Godine, a da svake godine između  šest i sedam hiljada devojaka u Srbiji odluči da ne zadrži bebu. Najmlađa mama u Srbiji je devojčica koja je u dvanaestoj , pre dve godine, rodila bebu u Smederevu, a toliko je imala i zvanično najmlađa devojčica koja je odlučila da prekine trudnoću.

 

Najvažnija je prevencija, kao i sistemski pristup seksualnom obrazovanju mladih u koji moraju da budu uključeni roditelji, škola, zdravstvene ustanove. Jedino na taj način možemo da imamo zdravu decu i da doprinesemo smanjenju maloletničkih trudnoća – naglasio je dr Stanković. On je nedavno sa profesorom dr Vesnom Dramušić, jednom od osnivača dečje i adolescentne ginekologije u Srbiji, prisustvovao obeležavanju 40 godina postojanja dečje i adolescentne ginekologije u Srbiji.

Autor: D.Davidov-Kesar
Izvor: Politika.rs

Slični postovi

Fiziološki hipertonus mišića kod beba

Beba 3 dana nema stolicu

Tri znaka da je Vaša beba spremna za navikavanje na nošu

Grčevi kod beba

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.