Online shop

Nulta krva grupa najizloženija riziku od neplodnosti

Nulta krva grupa najizloženija riziku od neplodnosti

Američki stručnjaci su otkrili da je kod žena koje imaju krvnu grupu 0, rizik od poteškoća sa začećem dvostruko izraženiji u odnosu na ostale žene. U skladu sa tim, savetuju američki stručnjaci, žene bi mogle da donesu odluku o tome da li treba da se posvete karijeri ili osnivanju porodice

Nulta krvna grupa nosi i rizik od artritisa
Skoro polovina populacije – 44 odsto – ima krvnu grupu 0. Ostalih 42 posto ima tip A, a samo 14 posto AB. Međutim, velik broj žena ni ne zna svoju krvnu grupu. A za plodnost je ona vrlo bitna.

Naime, istraživanje sprovedeno na univerzitetu Alber Ajnštajn u Njujorku pokazuje da žene s krvnom grupom 0 imaju manje rezerve jajašaca nego žene koje imaju neku drugu krvnu grupu. Rezerve zdravih jajašaca s godinama se smanjuju – novorođena devojčica ih ima i do dva miliona, u pubertetu oko 400.000, a kad pređe 40 godina svega nekoliko stotina.

Doktor Edvard Nejat, sa ovog univerziteta je tom prilikom izjavio: “Ustanovili smo da su žene s krvnom grupom A i AB zaštićene od manjka zdravih jajašaca. Ali, kod onih sa krvnom grupom 0 izražen je povećan rizik od smanjenja rezervi   jajašaca. Žene krvne grupe 0 nemaju A i B antigene.”

Veza između krvne grupe i određenih zdravstvenih tegoba već je poznata stvar. Na primer, kod ljudi sa krvnim grupama A i AB izražen je veći rizik od srčanog ili moždanog udara, dok je kod onih sa tipom 0 izražen veći rizik od artritisa i određenih infekcija želuca.

 

Izvor: Blic.rs

 

Slični postovi

Rh negativna krvna grupa i trudnoća

Vreme i način transporta uzorka krvi pupčane vrpce

Strah od vađenja krvi

Pilula za dan posle i krvarenje

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.