Online shop

Igračke sa oznakom CE sigurne igračke!

Igračke sa oznakom CE sigurne igračke!

Često vidimo "CE obeležavanje"  na nekim proizvodima koje kupujemo, ali šta to zaista znači? Pod sloganom "CE obeležavanje čini tržište Evrope tvojim! Evropska komisija sprovodi informativnu kampanju o CE obeležavanju.Bezbedne igračke CE Znakovi za obeležavanje koje  proizvod ima znači da je u saglasnosti sa svim relevantnim propisima EU, što čini za pravom da se reklamira i prodaje širom EU.  Unošenjem CE oznake na proizvod, proizvođač izjavljuje, na njegovu jedinstvenu odgovornost, usklađenu sa svim relevantnim zakonskim odredbama, posebno onih kojima se obezbeđuje zdravlje, bezbednost, i zaštita životne sredine. Pravne i ekonomske posledice ne usklađivanja i zloupotrebe su toliko velike da će odvratiti ogromnu većinu legitimnih preduzeća od ne poštovanja ovih zakona.-ova kampanja je prevashodno usmerenja ka ekonomskim rukovodiocima, da podignu nivo svesti i razumevanja o CE obeležavanju.

Komesar za idustriju i preduzetništvo, potpredsednik Antonio Tajani je rekao: "Nama je potrebna vidljivost i poverenje javnosti u CE obeležavanju. Naša kampanja ima za cilj da promoviše bolje razumevanje značenja iza obeležja i svrhe njegove upotrebe. Međutim, ovo poverenje takođe zavisi od pouzdanosti sistema na kojima se CE oznaka zasniva. Tako će se pojačati poverenja potrošača i korist proizvođača i distributera."
Nije potrebno da su svi proizvodi koji su prodani u EU nose oznaku CE. To se odnosi na oko 23 različite kategorije, kao što su igračke, električni proizvodi, mašine, lična zaštitna oprema i liftovi.

CE označavanje ne znači da je proizvod napravljen u Evropskom Ekonomskom Prostoru (EEA), već samo kaže da je proizvod ocenjen pre nego što je stavljen na tržište i samim tim zadovoljava zakonske zahteve ( npr. Usklađen nivo bezbednosti). To znači je proizvođač odobrio da je proizvod usaglašen sa svim relevantnim osnovama zahteva ( npr. zdravlje i bezbednost) primenjenih direktiva, ili ga je pregledao obavešteno telo o usaglašenosti ocenjivanja.

Za proizvode proizvedene u EU, to je odgovornost proizvođača da izvrši procenu usaglašenosti, da postavi tehnički dosije, da donese EC deklaraciju o usglašenosti i da postavi CE oznaku na proizvod. Distributor mora da potvrdi prisustvo oba CE obeležja i potrebna prateća dokumenta.  Za proizvode uvezene i zemalja trećeg sveta, uvoznik mora da proveri da proizvođač izvan EU je preduzeo potrebne  korake i da je dokumentacija dostupna na zahtev. CE obeležje čini život lakšim za preduzeća i državne vlasti.

Za evropsku industriju, obeležavanja pruža EU preduzećima sa pristupom celom jedinstvenom tržištu, bez  potrebe da stekne 27 pojedinačnih odobrenja od državnih vlasti, čime su smanjeni troškovi i teret usklađenosti uz održavanje visokih standarda.

Za državnu vlast, olakšava kontrolu za rukovanje svake agencije u vremenu kada je asortiiman robe dostupan na tržištu EU u eksponencionalnom usponu, bez ugrožavanja standarda.
Međutim, jačanje kontrole obaveštenih tela i poboljšanje tržišnog nadzora je poboljšanje reputacije CE obeležja i povećanje poverenja potrošača.
Stupanjem na snagu revidiranih unutrašnjih tržišnih paketa zakona za robu, uloga i kredibilitet CE obeležja je ojačan.

 

Procedure, mere i sankcije primenjene na falsifikovanje/zloupotrebu CE oznake su utvrđene odgovarajućim administrativama države članice i krivičnim pravom. U zavisnosti od težine prekršaja, privredni rukovodioci mogu biti obavezani novčanom kaznom i u nekim okolnostima , kaznom zatvora. Međutim, ako se proizvod ne smatra za neposredan rizik bezbednosti, proizvođaču može biti data druga šansa da osigura da je proizvod u skladu sa važećim zakonima, pre nego što bude obavezan da skloni proizvod sa tržišta.
Komunikaciju kampanje čine, između ostalih inicijative, trideset CE obrazovnih manifestacija/seminara za privredne rukovodioce, profesionalna udruženja, udruženja potrošača i novinara.

Autor: MamaiBeba.rs / Priredio i uredio: Danijel Đ.

Slični postovi

Igračke - da, ali koje

Igračke za kupanje treba prati

Opasnost od otrovnih igračaka: Kadmijum

Vodič za kupovinu igračaka

Kako odabrati igračke prema uzrastu deteta

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.