Online shop

Da li nam preti epidemija malih boginja

Da li nam preti epidemija malih boginja

Protiv malih boginja u Srbiji je vakcinisano između 70 i 80 odsto dece. Epidemiolozi apeluju da mališani stariji od godinu dana prime MMR vakcinu. Deca starija od godinu dana koja nisu primila MMR vakcina male boginjevakcinu trebalo bi što pre da se vakcinišu jer je u susednoj Bugarskoj zabeležena velika epidemija malih boginja pa postoji mogućnost da se virus prenese i u Srbiju, upozorio je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Komisije za zarazne bolesti Ministarstva zdravlja.

Prema Tiodorovićevim rečima, u Bugarskoj već nekoliko meseci traje epidemija malih boginja kakva nije zabeležena u Evropi u poslednjih deset godina.

MMR vakcina koja je, prema pravilniku o imunizaciji stanovništva, obavezna za svu decu stariju od godinu dana sačinjena je od tri "podvakcine" koje pružaju zaštitu protiv malih boginja, zaušaka i rubeola, piše "Blic".

"U Bugarskoj je do sada obolelo 28.000 osoba, mahom dece, ali ima i odraslih, dok je 28 mališana preminulo usled komplikacija izazvanih virusom morbila. Male boginje izazivaju pad imuniteta pa dolazi do drugih infekcija, a smrtni slučajevi su u Bugarskoj nastupili kao posledica zapaljenja pluća. Apelujem na sve pedijatre da prilikom pregleda provere u kartonima dece starije od godinu dana da li su primila MMR vakcinu, kao i na roditelje da što pre zaštite svoju decu ovom vakcinom, kako bi se izbegle sve kasnije neželjene komplikacije", kaže za "Blic" dr Tiodorović.

On objašnjava da su najugroženija deca iz migracija, izbeglice, raseljena lica, mališani iz romske populacije. Epidemiolozi još nemaju konačne podatke koliko je u ovoj godini dece u Srbiji primilo MMR vakcinu, a prema podacima iz ranijih godina, broj vakcinisane dece u Srbiji kretao se između 70 i 80 odsto.

"To je nedovoljno jer da bi se stvorio kolektivni imunitet potrebno je da zahvat vakcinisane dece bude 95 odsto. Svako dete koje mi ne pronađemo i vakcinišemo, pronaći će virus. Ova vakcina se obično daje u drugoj polovini godine tako da još uvek nemamo tačne podatke za 2010. godinu. Za vakcinu još nije kasno tako da bi sva deca starija od godinu dana trebalo da je prime ukoliko zbog bolesti ili nekog drugog razloga to nisu učinila", ističe prof. dr Tiodorović.

Prema njegovim rečima, bilo je prethodnih godina i negativne kampanje o navodnim komplikacijama koje može izazvati ova vakcina - zbog čega su pojedini roditelji oklevali oko vakcinacije.

"Priče o navodnoj štetnosti ove vakcine su odbačene u svetskim okvirima. Netačno je da ona može izazvati autizam ili neke druge teže komplikacije. Procenat komplikacija je jedan na 100.000 dece, dok u Srbiji godišnje ima oko 75.000 dece za vakcinisanje", kaže dr Tiodorović.

MMR vakcina se prima sa navršenih 12 meseci, prva revakcinacija je pred polazak u školu a druga u sedmom razredu osnovne škole.
U Srbiji osmoro obolelih
U Srbiji je trenutno registrovano osmoro obolelih od malih boginja, od kojih su četvoro deca. Među obolelima je i majka jednog mališana koji je dobio morbile. Svi oboleli su iz Beograda.

U Beogradu se sprovode pojačane mere zbog morbila. Institut za javno zdravlje "Batut" naložio je svim domovima zdravlja u Beogradu da vakcinišu svu decu koja nisu primila MMR.

"Za sada nemamo epidemiju morbila u glavnom gradu, bez obzira na to što je bila prijava o kratkoj epidemiji u Obrenovcu. Međutim, epidemija morbila registrovana je u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, a u Velikoj Britaniji ova epidemija je neprekidna. Zaključak je da je za sve kriv antivakcinalni pokret jer roditelji masovno ne žele da vakcinišu decu", kaže za "Blic" dr Predrag Kon, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograd.

Izvor: Blic.rs

 

Slični postovi

Razbole se lisica

Letnje bolesti dece

Svetski dan dece obolele od raka

Najčešće bolesti oka u letnjim mesecima

Zoonoze - prenosive bolesti sa životinje na decu

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.