Online shop

Vakcine povučene nakon smrti dece

Vakcine povučene nakon smrti dece

Japan je povukao iz upotrebe dve vrste vakcina, posle četiri smrtna slučaja među decom koja su ih primila između 2. i 4. marta.Povučene vakcine

Deca su bila starosti od šest meseci do dve godine, a upotreba vakcina pod sumnjom je obustavljena, dok se ne ispita da li se smrtni slučajevi mogu dovesti u vezu s njima, saopštava japansko ministarstvo zdravlja.

Radi se o vakcinama "prevenar", američke kompanije "Fajzer", i "ActHIB", francuske farmaceutske firme "Sanofi-Aventis". Ove vakcine se koriste za sprečavanje nekih oblika pneumonije i meningitisa, a računa se da ih je za dve godine, koliko se upotrebljavaju u Japanu, primilo 1,5 miliona dece.

Prema saopštenju japanskog ministarstva zdravlje, troje dece je umrlo u roku od tri dana pošto su primili neku od dveju vakcina, s tim što su dvoje od te dece takođe primili i DPT vakcinu - protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa. Četvrto dete umrlo je samo dan pošto je primilo vakcine "prevenar" i DPT.

Napominje se da su pojedina od preminule dece već imala neko oboljenja pre nego što su primila vakcinu.

Krajem februara u Francuskoj je zabeležena smrt dvoje dece, koja su primila "prevenar", ali su prošle nedelje tamošnje zdravstvene vlasti objavile da ti smrtni slučajevi nisu u vezi s cepljenjem.

U Holandiji je "prevenar" takođe bio pod sumnjom 2009. godine, posle smrti troje dece nakon vakcinacije njime, ali su holandske zdravstvene vlasti februara prošle godine takođe objavile da ti smrtni slučajevi nisu u vezi s vakcinacijom.

Osim navedena četiri slučaja, u Japanu je, prema saopštenju ministarstva zdravlja, u novembru 2010. takođe zabeležena smrt jednog deteta nakon revakcinacije "ActHIB" vakcinom.

 

Izvor: Tanjug

Slični postovi

Koliko puta se prima MMR vakcina?

Vakcine Pentaxim i Infarnix

Ranica posle BCG vakcine

Vakcina protiv boginja i trudnoća?

Želim da vakcinišem dete od 3 godine sa prevenar 13 vakcinom prvi put

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.