Online shop

Povučene opasne flašice za mleko

Povučene opasne flašice za mleko

U zemljama Evropske unije danas je prekinuta proizvodnja flašica za mleko u čijem je sastavu sporni hemijski sastojak "bisfenol A" - BPA, koji se koristi u proizvodnji plastike za prehrambene proizvode.Povučene flašice

Iako štetnost BPA još nije zvanično potvrđena, EU je direktivom donetom u januaru iz predostrožnosti zabranila na svom tržištu prodaju i uvoz flašica proizvedenih od tog materijala, preneli su francuski mediji.

Stručnjaci su upozorili da bi, prilikom zagrevanja tih flašica, molekuli BPA mogli da se oslobade u mleko. Prodaja flašica od BPA ranije je zabranjena i u Kanadi, Australiji i više američkih zemalja.

Testovi na životinjama pokazuju da Bisfenol-A deluje na isti način kao ženski hormon estrogen, što posebno utiče na plodnost i seksualno ponašanje.

Ukoliko se ženkama puževa da izuzetno mala količina te hemikalije, rezultat je - hiperprodukcija jaja, dok su kod mužjaka konstatovani zakržljan penis i neplodnost.

Majmunima je posle tretmana Bisfenolom-A oštećen mozak.

Međutim, šta se događa sa ljudima?

Pošto ova hemikalija imitira ženski hormon estrogen, naučnici su dugo strahovali da bi ovo moglo da utiče na način na koji hormoni funkcionišu u telu.

De-Kun Li, doktor u Zavodu za istraživanje u Oklandu, u Kaliforniji, rekao je da su ponovljene studije na životinjama ukazale na zabrinjavajuću činjenicu da ova hemikalija ima veze sa reproduktivnim problemima.

„Rezultati ukazuju da BPA može da bude jedno od jedinjenja koje uzrokuje neke od promena u spermi.“, kaže Andrea Gor, profesor toksikologije na Univerzitetu u Teksasu, koja je, iako nije bila uključena u istraživanje, naglasila da je ovo veoma važna, ali preliminarna studija.

Ovo istraživanje je obavljeno samo mesec dana nakon što je profesor Dejvid Melcer sa Univerziteta Ekster pozvao na hitno razmatranje bezbednost Bisfenola-A (BPA).

„Ogromne količine ovog jedinjenja se proizvode svaki dan, ali mi još uvek ne znamo tačno kako on dospeva u ljudsko telo i kakav uticaj ima. Mislim da, na osnovu efekta koji ima na veliki broj ljudi, treba sprovesti procenu i da se jednom za svagda reši da li je ovo jedinjenje bio-aktivno“, izjavio je profesor Melcer na brifingu na Kraljevskom institutu u Londonu.

Bisfenol-A je hemikalija koja se oslobađa zagrevanjem bočica proizvedenih od polikarbonata. Polikarbonska plastika sadrži Bisfenol-A koja može da bude štetna za ljude čak i u malim količinama.

Vlade koje su još 2008. godine pokazale zabrinutost zbog bezbednosti korišćenja Bisfenola-A u proizvodnji potrošačkih proizvoda, navele su neke prodavce da uklone artikle koji ga sadrže sa svojih polica. U septembru 2010. godine Kanada je postala prva zemlja koja je zvanično označila BPA kao otrovnu supstancu.

„Bisfenol A je toksičan za ljude čak i u ekstremno niskim procentima, a posebno je opasan za decu. Zato je najbolje, kad god je moguće, izbegavati hranu koja je došla u bilo kakav kontakt s plastikom“, kaže šefica kanadske stranke zelenih.

Ako želite da izbegnete kontakt sa Bisfenolom-A, obratite pažnju na oznake na proizvodima. Osim toga, umesto plastičnih koristite flaše od stakla. Plastični proizvodi koji sadrže BPA, obično imaju na dnu, u trouglu, utisnut broj sedam. Međutim, ni flaše od stakla nisu potpuno „čiste“ od Bisfenola-A, jer se ta hemikalija može naći u zatvaraču.

Izvor: Tanjug

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.