Online shop

Stres odlaže trudnoću

Stres odlaže trudnoću

Istraživači su dokazali da žene sa većim nivoom alfa-amilaze imaju manje šanse da zatrudne od žena sa nižim novoom ove supstance.Stres odlaze trudnoću

Studija naučnika Nacionalnog instituta za zdravlje i Univerziteta u Oksfordu potvrđuje široko rasprostranjeno uverenje da stres može smanjiti šanse žene da zatrudni, prenosi sajt „lekarinfo“.

Istraživači su sada prvi put pokazali da su žene koje su imale veći nivo supstance koja se zove alfa-amilaze, imale manje šanse da zatrudne nego žene sa nižim nivoima supstance. Ova supstanca se luči kada nervni sistem proizvodi kateholamin, jedinjenje koje inicira ralzličite vrste stresa.

Studija je nastojala da utvrdi da li će svakodnevne informacije koje pruža monitoring uređaj za trudnoću povećati stopu začeća kod žena koje žele da postignu trudnoću.

Ženama su dati kompleti za testiranje plodnosti da prate faze svog mesečnog ciklusa. I, dokazana je veza između biomarkera stresa i smanjenja šanse žene da zatrudni - naglašavajući važnost razmatranja stresa prilikom pokušaja da se identifikuju determinante začeća.

Šestog dana ciklusa, svaka žena prikupila je uzorak svoje pljuvačke, koja je kasnije testirana na alfa-amilaze.

 

Uzorci pljuvačke takođe su analizirani na kortizol, hormon koji proizvodi nadbubrežna žlezda, kao odgovor na stres. Žene su učestvovale u studiji sve dok nisu ostala trudne, ili do kraja šestog menstrualnog ciklusa.

Istraživači su utvrdili da žene sa visokim nivoom alfa-amilaze imaju manje šanse da zatrudne nego što su žene sa niskim nivoom, tokom plodnih dana. Istraživači nisu pronašli vezu između nivoa kortizola i šanse za začeće.

Pretpostavlja se da se stres kod žena povećava usled razočaranja nastalog kao posledica nekoliko neuspelih pokušaja da zatrudne, i da se tada ulazi u ciklus u kome je začeće još teže postići, rekli su istraživači.

Izvor: Novosti.rs

Slični postovi

Trudnoća i akutni virusni hepatitis (A i B)

Vežbajte sa loptom u trudnoći

Biohemijska trudnoća

Tireoidna žlezda i trudnoća

Uticaj ciste na trudnoću

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.