Online shop

Ultrazvuk vidi bebin osmeh

Ultrazvuk vidi bebin osmeh

Sve više se koriste prednosti visoke tehnologije. Ultrazvučna 4D dijagnostika pruža velike mogućnosti i pomaže u otkrivanju anomalija.4D-3D Ultrazvuk

Devedestih godina prošlog veka, kada se pojavio 3D ultrazvuk, načinjen je značajan pomak u razvoju dijagnostike, jer je omogućeno da se plod vidi u tri dimenzije. Poslednjih nekoliko godina najprecizniju dijagnozu i nalaz o stanju ploda daje 4D ultrazvuk, koji prikazuje bebu u realnom vremenu kako se smeje, plače, otvara oči ili mrda prstima.

Koje sve mogućnosti pruža ova ultrazvučna tehnologija i u kom periodu trudnoće se radi, objašnjava dr Vojislav Živanić, jedan od naših najboljih stručnjaka za 4D ultrazvuk.

„4D je trenutno najbolja generacija ultrazvučnih aparata, koji dijagnostikuju čak i neke anomalije srca, fetalno srce, na primer. Buduće majke savetujemo da ovaj pregled urade bar u dva, za razvoj ploda, važna termina oko 12. i oko 20. nedelje” , kaže dr Živanić.

Ultrazvuk oko 12. nedelje radi da bi se na plodu izmerili neki detalji koji, uz test iz krvi, dabl test, služe da se proceni da li trudnica treba da radi intervenciju pod nazivom amniocenteza, uzimanje plodove vode, ili ne.

‚‚Ultrazvuk u 12. nedelji, dakle još u ranoj trudnoći, pruža vrlo lepu sliku i prikaz ploda, jer je u tom periodu već završena organogeneza, odnosno formiranje organa ploda, pa se može videti i kako je plod građen, da li ima fino lice, ima li neki rascep, kakve je građe nos, ima li beba sve prste na ruci, jesu li normalno formirana stopala.U tom ranom periodu mogu se videti i svi glavni organski sistemi, čak i srce", objašnjava dr Živanić.

 

Dvadeseta nedelja najbolji je period kada se gleda anatomija ploda. Dr Živanić podseća da se 4D ultrazvuk svrstava u ekspertske preglede, jer ga na najboljim aparatima rade eksperti za ultrazvučnu dijagnostiku.

Ovakvi pregledi daju precizniji nalaz i precizniju dijagnozu, a pokazalo se da se i roditelji, kada vide sliku bebe i budu sigurni da je s njom sve u redu, oslobode straha, naročito ako su prethodno imali loša iskustva. Njihova emotivnost tek dolazi do izražaja kad vide kako se beba pomera, smeje, sisa prst. Čak 30 odsto trudnica koje imaju nameru da u prvim nedeljama urade abortus, odustanu posle ovakvog pregleda.

Ova vrsta pregleda je lični izbor svake buduće majke. Ipak, dr Živanić ističe da se na 4D ultrazvuk obavezno šalju trudnice kod kojih se sumnja da postoje anomalije spoljašnjeg izgleda ploda ili srca. Ovom dijagnostikom takve anomalije otkrivaju se čak u 75 odsto slučajeva.

Može svakog dana

Dr Živanić kaže da postoji svetski stručni konsenzus da ultrazvuk nije štetno dijagnostičko sredstvo i da se u određenim situacijama u trudnoći, kada za to postoji potreba, može raditi i svaki dan. To se radi kod visokorizičnih trudnoća, da bi se precizno ustanovilo kakvo je stanje ploda i da bi na vreme mogao da se uradi carski rez.

U slučaju normalnih trudnoća, ultrazvuk treba raditi četiri puta za sve vreme trudnoće, a okvirni period između dva pregleda je oko mesec i po dana. Radi se na početku, kada se trudnoća ustanovi, oko 12. nedelje, zatim oko 20. nedelje i još jednom do kraja, po preporuci ginekologa.

{gallery}3d-4d{/gallery}

Izvor: Novosti.rs

Slični postovi

Da li je u redu da beba od 3 meseca prespava celu noć?

Oštećenje zuba kod beba?

Grčevi kod beba

Besežitis kod beba - Pitajte pedijatra

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.