Online shop

Pelena (ne) štiti kukove

Pelena (ne) štiti kukove

Sa bebom, u kuću stiže i dilema roditelja: kako povijati novorođenče?

Pelena (ne) štiti kukove

Neretko, ova nedoumica višestruko se umnožava, jer jedno kaže baka, drugo tetka, treće babica, četvrto pedijatar...Zabrinuti za pravilan razvoj kukova svog deteta, majka i otac ne znaju koga da poslušaju i neretko imaju osećaj da su „upali“ u tamni vilajet i da će se kajati - šta god da urade.

U svetu, a sve više i kod nas, i među samim lekarima podeljena su mišljenja o tome da li je široki povoj potreban. Doktori širom Amerke, Velike Britanije i drugih evropskih zemalja, kumovali su izbacivanju širokog povoja iz upotrebe.

- Naše podneblje je, međutim, takvo da imamo relativno veliki broj iščašenih kukova - kaže, u razgovoru za „Novosti“, dr Aleksandra Sekulić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Klinici za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“. - Jedan broj pedijatara, ortopeda i fizijatara, među kojima sam i ja, savetuje da se u cilju preventive, to jest boljeg razvijanja kukova, praktikuje široki povoj. Međutim, bilo kakav poremećaj ili ozbiljniji problem neće se izlečiti širokim povojem, jer to, ističem, nije metod lečenja.

Ovakav vid povijanja, koji podrazumeva tetra i švedsku pelenu preko „pampersa“, prema rečima naše sagovornice, povećava šanse da se kukovi bolje razviju. Ukoliko se ultrazvučnim pregledom ustanovi neki od razvojnih poremećaja kukova, primenjuju se različite ortopedske mere, kao što su kaiševi, gaćice i slično.

- Uzroci poremećaja u razvoju kukova, najčešće su idiopatski - kaže dr Sekulić. - Različite anomalije, dislokacije i ostale varijante poremećaja, nepoznatog su porekla. Koreni nepravilnosti leže u genetici, kao i u embrionalnom razvoju. Zbog činjenice da je za naše podneblje karakterističan veći broj razvojnih poremećaja, savetujem da se bebama do šest meseci drži široki povoj. Ako je veoma toplo, on može da se skine tokom dana, ali ga treba ostaviti barem noću. Mada, smatram je je najbolje da to bude neprekidno.

Povoj, koji je prethodio širokom - „kifla“ - nije bio dobar, ističe naša sagovornica. Otkako se praktikuje široki povoj, broj razvojnih poremećaja kukova znatno je smanjen.

- Ne mogu da kažem da je široko povijanje obavezno, ali je korisno, jer stvara optimalne uslove za razvoj zgloba kuka - naglašava dr Sekulić. - Glavica butne kosti bolje ulazi u čašicu karlične kosti, takozvani acetabulum, više je dubi. Kao posledica toga, glava butne kosti (femura) bolje naleže. Kod devojčica je ovo naročito bitno, jer i minimalni poremećaji u razvoju kuka mogu kasnije, usled dodatnih opterećenja kakvo donosi trudnoća, da prerastu, na primer, u koksartrozu kuka.

Dr Zoran Paunović, specijalista dečje hirurgije i ortopedije, i načelnik Službe ortopedije i traumatologije Instituta za majku i dete, kaže da je stav njihove ustanove da se široko povijanje beba, bez obzira na ultrazvučni nalaz kukova, primenjuje do šestog meseca:

- Široko povijanje obezbeđuje normalan razvoj kukova, jer sam položaj nogu u širokom povoju stimuliše razvoj čašica. Ne postoji razlog da se široko povijanje izbaci, kad je do sada kod nas dalo tako dobre rezultate u prevenciji deformacija kukova.

Trend u Americi i nekim zemljama je da se široko povijanje više ne primenjuje, a da ultrazvučno snimanje kukova nije neophodno. To se dešava, prema rečima dr Paunovića, zbog toga što bebe na tim podnebljima nikada nisu imale problem sa kukovima kao naša deca, pa im je redovna kontrola ultrazvukom predstavljala trošak.

Od kada je uvedeno kod nas, osamdesetih godina prošlog veka, široko povijanje je doprinelo većem procentu izlečenja kukova neoperativnim putem. To je, prema rečima našeg sagovornika, doprinelo da se danas u Srbiji vrlo retko operišu deca sa urođenim iščašenjem kukova.

Za širokim povijanjem nema potrebe ukoliko na rođenju nije potvrđena nestabilnost bebinog kuka, mišljenje je docenta dr Veselina Vušurovića, neonatologa i pedijatra Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj:

- Deset dana nakon rođenja, kada prođe dejstvo majčinih hormona na bebu, lekar specijalista može posebnim testovima da utvrdi da li je bebin kuk nestabilan, odnosno da li „iskače“, ispada iz ležišta. Samo ukoliko se takav poremećaj u prvim danima otkrije, treba primeniti široko povijanje, ali najduže u narednih mesec do dva.

To bi, prema njegovim rečima, trebalo da predupredi moguće iščašenje kuka, koje se može otkriti tek u trećem mesecu pomoću ultrazvuka.

ŠIROKI POVOJ
- Kukovi beba su hrskavičave strukture, pa je teško utvrditi do tog perioda da li su se pravilno formirale jabučice i ležišta kuka, kao i ugao butne kosti - kaže dr Vušurović. - Široko povijanje je jedan vid terapije poremećaja kuka, i ono se primenjuje duže kod beba kod kojih je poremećaj otkriven, dok se u težim slučajevima bebama stavljaju kaiševi ili se, na sreću, sve ređe ovaj problem rešava operacijom. Mnoga svetska istraživanja su, prema rečima dr Vušurovića, pokazala i da položaj bebinih nogu u širokom povoju može da poremeti pravilan protok krvi, što je možda razlog zbog koga se mnoge zemlje odriču ovog načina povijanja beba.

Izvor: Novosti.rs

Slični postovi

Platnene pelene

Zbogom pelene

Džins pelene za male šmekere

Ortopedske cipele od treće godine

Na hrani i pelenama ušteda 3.000 dinara

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.