Online shop

Najbolja dečija auto sedišta u 2011

ADAC Test Auto Sedišta za decu 2011

U aktuelnom testiranju 28 dečijih auto sedišta iz različitih kategorija, koje su obavili ADAC i Stuftung Warentest, 5 autosedišta dobilo je ocenu “loše“ ADAC-tabela-2011
Roditelji se, s punim pravom, trebaju zabrinuti. Jer nisu sva auto sedišta  napravljena tako da zadovoljavaju sigurnosne standarde. Modeli Casualplay Fix QR (sa i bez oslonca za noge) i Graco Junior Maxi su, zbog slabih rezultata u pogledu sigurnosti, dobili loše ocene. Kod modela Tott-XT marke Phil&Teds i modela OKI b.gix marke Brevi, pored nedostataka u kategoriji “sigurnost”, primećene su i povećane vrednosti otrovnih materijala. U ovim auto sedištima deca ne mogu biti sigurno prevezena.

Pobednik  ovog testiranja je Baby-Safe Plus II SHR sa Isofix bazom proizvođača Römer, za decu do 13 kg, “položelilo je test ” sa najboljim ocenama u svim kategogorijama.

Generalno, ovaj test je pokazao da u svakoj težinskoj kategoriji i za svaku starosnu dob postoji više “dobrih” auto sedišta. Ukupno je 15 auto sedišta ocenjeno sa “dobro”, 6 sa “osrednje” i 1 sa “zadovoljavajuće”. Većina auto sedišta je u kategoriji sigurnosti “blistala”. Kod testiranja frontalnog sudara, 13 sedišta je dobilo ocenu “dobro” ili “veoma dobro”, kod sudara sa strane čak je 19 sedišta ocenjeno sa “dobro” ili “vrlo dobro”.

Ko svoje dete želi sigurno prevesti, trebao bi, prilikom kupovine sedišta, obratiti pažnju da ista poseduje naslon za leđa. Bez ovog naslona sudari, npr sudari sa strane, mogli bi imati velike posledice. Razlog tome je što sam airbag ne može dete dovoljno zaštititi.

Kako bi se mogla napraviti što bolja razlika između dobrih i loših sedišta, ove godine su uvedeni novi kriteriji prilikom testiranja. Tako su ovaj put sedišta, pored testiranja u kategoriji sigurnosti, rukovanja i čišćenja/obrade, testirane i u kategoriji ergonomije i štetnosti materijala.

Testiranje na štetne materijale sa kojima deca u sedištima direktno mogu doći u kontakt, negativno se odrazilo na rezultate i to su upitanju dva sedišta. Ova sedišta, zbog povećanog nivoa štetnih materija, koja su znatno iznad granice za dečije igračke, dobilo ocenu “loše”.

Izvor: www.rtl.de
Autor Prevela: Vildana Dević   / www.djeca.org

Slični postovi

Auto sedišta za bebe

Autosedišta predstavljaju opasnost za bebe kada su izvan auta

Autologna transplantacija matičnih ćelija

Auto Sedišta za Decu

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.