Mommyrexia - novi zabrinjavajući trend sa Zapada

Mommyrexia - novi zabrinjavajući trend sa Zapada

Svaka mama zna koliko je teško nakon trudnoće skinuti nakupljene kilograme i sve se žele vratitiMamoreksija na težinu od pre, što nije uvek lako. Ipak neke žene pristupaju drastičnim merama i pokušavaju ostati vitke tokom same trudnoće, odnosno dobiti što je manje kilograma moguće za devet meseci trudnoće. Kako je pojava već prilično raširena, dobila je i stručni naziv - mamoreksija ili mommyrexia.

Definicija mamoreksije je stanje u kojem trudnice dobijaju manje na težini nego što je to zdravo za njihovo telo toekom trudnoće te odmah nakon porođaja počinju intenzivno vežbati i odlaze na razne dijete uz preskakanje obroka. CNN donosi priču o ovom zabrinjavajućem trendu, upozoravajući da su rizici po zdravlje mame i bebe ogromni. Jedan od njih je prerano rođenje bebe, rođenje bebe s premalom porođajnom težinom pa i razvoj niza bolesti kod deteta kasnije u životu.

Sociolozi smatraju da je trend nastao kao rezultat želje mladih, bogatijih mama da tokom trudnoće izgledaju poput nekih celebrity mama, kao što je ne primer Victoria Beckham. Ona je sve svoje trudnoće "odradila" sa malim stomačićem, bez značajnog nakupljanja masnog tkiva.

Ono što ne uzimaju u obzir je činjenica da to zavisi od građe tela, genetskim predispozicijama, težini pre trudnoće i mnogim drugim faktorima.
Trend je posebno zahvatio mlade 'stylish' mame u New Yorku koje se nakon porođaja što pre žele uvući u stare krpice i veličine, a jedan od načina na koji to rade je svojevrsna dijeta tokom same trudnoće.

Iste te mame kreću na drastične dijete odmah po povratku iz bolnice, vežbaju po nekoliko sati  i doslovno se izgladnjuju kako bi ponovno i što prije bile mršave.
O mamoreksiji piše New York Post i donosi priču o tome kako se tržište brzo prilagodilo, pa su čitave sportske linije odeće pronašle put do mladih mama koje nakon porođaja preterano vežbaju i unose minimalan broj kalorija u ishranu. Isto tako, novom trendu prilagođavaju se i luksuzni fitness centri koji nude posebne programe za mame sa jednim jedinim ciljem - smršati i vratiti se u formu što pre.

Ko podleže mamoreksiji?
"Žene kojima je lepota deo njihove čari, žene koje su prestravljene od pomisli da bi mogle izgubiti pažnju svojih muževa zbog nekoliko kilograma viška. Vidimo žene koje su zabrinute da će izgubiti muževe po cenu ignorisanja vlastitih beba, pa čak i zameranja vlastitim bebama", kaže dr. Isaac Herschkopf, poznati psihijatar koji u svojoj ordinaciji na Manhattanu leči poznate i slavne sa poremećajima u ishrani. Herschkopf kaže da viđa mamoreksiju od New Yorka do Hollywooda i da ona obično pogađa žene visokog imovinskog statusa.

 

Normalni broj kilograma koji žena nakupi u trudnoći zavisi od tipa njenog tela, a svi stručnjaci preporučaju da se kile nakon porođaja skidaju postepeno i bez ugrožavanja vlastitog ili bebinog zdravlja.
Mamoreksičarke kažu - to je glupost! Prvo paze da tokom trudnoće dobiju što je manje kilograma moguće, a kad bebica dođe na svet, žele se vratiti na staru težinu unutar nekoliko nedelja. Neke mame odriču se dojenja kako bi mogle biti na dijeti ili gladovati i posvetiti se intenzivnom vežbanju što pre.

Izvor: Klinfo.hr

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.