Online shop

Nalazi mamografije često lažno pozitivni

SAD: Nalazi mamografije često lažno pozitivni

Više od polovine zdravih Amerikanki koje jednom godišnje obavljaju mamografski pregled barem će jednom u 10 godina Nalazi mamografije često lažno pozitivni dobiti lažno pozitivne rezultate i od toga broja 7-9% ići će na biopsiju koja će pokazati da se ne radi o raku, utvrdili su američki istraživači koji su otkrili da bi proređivanje' mamografije na jednom u dve godine smanjilo rizike lažno pozitivnih rezultata za trećinu.

I sa ređim mamografijama rak dojke bi se svejedno 'uhvatio' u ranom stadijumu, piše u istraživanju naučnog tima iz Seattlea objavljenom ove nedelje u časopisu Annals od Internal Medicine.

Američko vladino telo koje se bavi izradom mera prevencije bolesti 2009. godine predložilo je da žene na rutinske mamografije krenu u dobu od 50, a ne 40 godina života, baš zbog ovako visokog postotka lažno pozitivnih rezultata koji su kod žena stvarali nepotrebne psihičke traume i strahove da su obolele od raka dojke.Njihove su preporuke tada izazvale talas protesta onkologa i zainteresovanih koji su tvrdili da to ispitivanje spašava život i vredno je rizika lažno pozitivnih rezultata.

Istraživači su analizirali podatke iz registra obolelih od raka dojke koji uključuje više od 169000 žena u dobu od 40 do 59 godina u SAD.
Utvrdili su da tokom 10 godina mamografija svake druge godine umjesto svake godine smanjuje rizik lažno pozitivnih rezultata sa 61% na 42%.
Među karcinomima kao uzrocima smrti rak dojke drugi je vodeći uzrok smrti žena u SAD, nakon raka pluća.
Širom sveta ta bolest godišnje odnosi živote 500.000 ljudi, a dijagnostikuje se godišnje kod gotovo 1,3 miliona osoba širom sveta.

Autor: www.plivazdravlje.hr

Slični postovi

Samopregled dojki

Nega dojki pre i posle dojenja

Bol u dojkama

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.