Online shop

Na hrani i pelenama ušteda 3.000 dinara

Na hrani i pelenama ušteda 3.000 dinara

Skupština će najverovatnije već krajem sledeće nedeljeNa hrani i pelenama ušteda 3.000 dinara usvojiti izmenu zakona o ukidanju PDV-a na bebi-opremu i mleko, najavila je za “Blic” Slavica Đukić Dejanović, predsednica Parlamenta. To bi značilo da roditelji već od polovine aprila mogu računati na mesečnu uštedu od skoro 3.000 dinara samo za hranu i pelene.

Nakon kupovine kupac mora da sačuva fiskalni račun
- Ukoliko predlog vlade o izmeni Zakona o porezu na dodatu vrednost kojim se ukida PDV na bebi-opremu stigne u ponedeljak u Skupštinu, već sledeći dan pozvaću šefove poslaničkih grupa da se dogovorimo o zakazivanju sednice. Predložiću im da jednoglasno izglasamo ove izmene zakona bez diskusije i bez rasprave, kako skupštinsku govornicu pojedini poslanici ne bi iskoristili za stranačko promovisanje. To bi bila sednica od desetak minuta, na koju ćemo pozvati i inicijatore ove akcije - rekla je za “Blic” predsednica Parlamenta.

Ukoliko poslanici verifikuju ovu odluku Vlade krajem sledeće nedelje, ona će stupiti na snagu od polovine aprila.

Smanjenje PDV-a odnosi se na adaptirano mleko, pelene za jednokratnu upotrebu, sigurnosne stolice za automobile, kašice, kolica. Doneta je odluka da roditelji i dalje plaćaju punu cenu za adaptirano mleko i bebi-opremu, a potom bi im na osnovu fiskalnih računa država vraćala novac u iznosu PDV-a.

Ušteda na bebi opremi

Država je na ovaj način želela da spreči moguće zloupotrebe trgovaca da novac od ukidanja PDV-a prebace u svoje džepove. To se desilo u Hrvatskoj, gde je ukinut PDV na bebi-opremu, ali su cene u prodavnicama ostale iste, čak su pojedini artikli poskupeli.

To će konkretno značiti da roditelji i dalje u prodavnicama plaćaju mleko i opremu po istoj ceni, ali da uz sačuvan fiskalni račun odu do najbliže filijale Uprave za trezor Ministarstva finansija, gde će im biti vraćen novac u visini PDV-a, koji iznosi 18 odsto.

Ukidanje PDV-a ne odnosi se na dečju garderobu. Jedan od inicijatora akcije “Glasaj za bebe” Vladimira Ješića, koordinatora portala “Bebac”, kaže da su im u Vladi objasnili da traže rešenja i za ukidanje poreza na garderobu i da u tom segmentu postoje poteškoće zbog nemogućnosti kontrole.

- Treba biti realan, problem sa dečjom garderobom nije tako veliki kao sa pelenama i mlekom, što beba svakodnevno koristi. Imamo širok dijapazon butika sa odećom i one gde se mogu naći majice po paprenim cenama i one gde su cene pristojne. Tu postoji mogućnost izbora - kaže Ješić.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je da će biti analizirane marže na bebi-opremu i da će i one biti ograničene.
Pokretači inicijative “Glasaj za bebe” kažu da su na sastanku sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom poljoprivrede i trgovine saznali da sa visokim maržama ne idu trgovci već uvoznici. Marže za mleko i jednokratne pelene iznose čak 200 do 300 odsto.

- Očekujemo da nadležna ministarstva izađu sa konkretnim predlogom kako se suprotstaviti uvozničkom lobiju. Mi ćemo pozvati roditelje na bojkot svih proizvoda na kojima uvoznici zarađuju i do 300 odsto - zaključuje Ješić.

 

Izvor: Blic.rs

Slični postovi

Platnene pelene

Cipele ne treba da budu čvrste

Džins pelene za male šmekere

Ortopedske cipele od treće godine

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.