Pitanja i odgovori ginekologa

Vakcina protiv boginja i trudnoća?

Pitanje:Vakcina protiv boginja u trudnoći
Nisam preležala ni male ni ovčije boginje, pa me zanima da li bi trebalo da se vakcinišem pre nego što zatrudnim da ih ne bih dobila u trudnoći? Da li se ove vakcine mogu nabaviti u Srbiji?

Odgovor:
Vakcina za male boginje je uključena u trovalentnu vakcinu zvanu MMR i ova vakcina je uključena u obavezni kalendar vakcinacija dece u Srbiji. Vakcina protov Varičele (ovčijih boginja) je Varilrix proizvođača Glaxo, može se naći u apotekama u Srbiji.
Naglasiću da obe vakcine spadaju u grupu „živih“ vakcina i da su kao takve kontraidikovane u trudnoći.
Vi se možete vakcinisati, a za pun učinak vakcina, morate se i revakcinisati što je sve vezano za duži vremenski period u kome ne smete planirati trudnoću. Svakako se morate obratiti Gradskom Zavodu za zaštitu zdravlja (epidemiologu) ili Institutu za Javno Zdravlje Srbije (ukoliko ste iz Beograda) ili Zavodu za zaštitu zdravlja u gradu u kome živite gde ćete dobiti podrobnije informacije o efikasnosti ovih vakcina.

Ginekoško  odeljenje
Poliklinika AS MEDICUS BIOREZONANCA

Pročitaj sve

Pilula za dan posle i krvarenje

Pitanje:Pilula za dan posle i krvarenje
Dobila sam 13 oktobra, popila sam pilulu za dan posle 21 oktobra i imala krvarenje 27 oktobra, da li ću sada dobiti u normalno vreme, ili mi se sve pomera zbog krvarenje koje je usledilo nakon pilule?

Odgovor:
Nakon upotrebe urgentne kontracepcije često dolazi do nekog oblika poremećaja menstralnog ciklusa, ali to nije pravilo i ne mora obavezno da se javi. Shodno navedenom, teško je reći da li će kod Vas menstracija doći u očekivanom terminu ili će doći do nekog pomeranja datuma pojave mensesa. Svakako, naš Vam je savet da obavezno uradite test na trudnoću, nekoliko dana nakon perioda očekivane menstruacije.

Ginekoško  odeljenje
Poliklinika AS MEDICUS BIOREZONANCA

Pročitaj sve

Uticaj ciste na trudnoću

Pitanje:
Htela sam vas pitati par pitanja, na koja sam sigurna da mi vi možete dati prave odg.Uticaj ciste na trudnoću
Udata sam već skoro 5 meseci, nedavno sam otkrila da imam vodenu cistu na desnom jajniku veličine 6 cm. Plašim se da bi to kasnije moglo da naškodi mojoj trudnoći kada budem zelela da imam bebu.
Redovno idem kod Dr. ali mi još nijedna terapija nije prepisana jer Dr. čeka da imam mentruaciju pa posle. Menstruacije su mi redovne, svakih 28 dana i normalne su. Ne znam šta da radim, to je pocelo psihički da me opterećuje jer bi ta cista trebala da pukne u toku menstruacije ali ništa. Da li je moguće da ostanem u drugom stanju dok imam ovu cistu, jer već imam neke simptome vezane za drugo stanje.

Odgovor:
Poštovana,
Pitanje da li možete da ostanete trudni i pored postojeće ciste, odgovor je „da, možete“.
Pitanje da li cista (veličine koju ste naveli) može da utiče na trudnoću (ukoliko ste trudni), odgovor je „da, može“ ukoliko bude rapidno rasla tokom trudnoće ili dođe do pucanja ciste uz krvarenje u trbuhu, ali ukoliko ne bude rasla, ukoliko je na povoljnom mestu, cista te veličine ne mora obavezno da ima negativan uticaj na ishod trudnoće.

Ginekoško  odeljenje
Poliklinika AS MEDICUS BIOREZONANCA

Pročitaj sve

Upala jajnika na početku trudnoće

Pitanje:
Bila sam kod lekara 30.10. i on mi je pregledom ustanovio da imam jaku upalu jajnika!Upala jajnika na početku trudnoće Dobila sam gentamicin injekcije 10 kom i dovicin tablete 2x1, takođe 10 dana, pa pošto me od toga jos nije sto posto prošlo popila sam jednu kutiju palitreksa. Pošto mi je posle toga menstruacija kasnila, misleći da je od te terapije, uradila sam BETA HCG nalaz koji je pokazao da sam u drugom stanju, što mi je kasnije i dr.potvrdio. Rekao mi je da sam u 5 nedelji trudnoće! Mene samo zanima:
DA LI ĆE DA IMA KAKVE POSLEDICE PLOD S OBZIROM DA NISAM ZNALA A IMALA SAM GORE NAVEDENU TERAPIJU!? DA LI POSTOJI RIZIK DA DETE DOBIJE NEKU ANOMALIJU!?
Zabrinuti smo, ne znamo šta da radimo!? da li da ostavim ili da sklanjam dok je veme!? dr mi kaze da ova terapija nema ne smeta zato što je na bazi penicilina i zato što je plod tek u razvoju!
Inace mi je ova druga trudnoca, imam klinca od 2.5 god i sa njim je sve ok!
Inace mi je dr. sada dao UTROGESTAN da pijem i FOLNAK
Hvala unapred!!

Odgovor:
Poštovana,
Lek gentamicin je antibiotik iz grupe aminoglikozida i spada u grupu C uticaja lekova u trudnoći, ovaj lek bi trebalo izbegavati u prvom trimestru trudnoće. Lek doksiciklin je antibiotik iz grupre tetraciklina i sada u grupu D uticaja lekova u trudnoći i ovaj lek je kontraindikovan u prvom trimestru trudnoće ali ako se ekscesivno koristio u početku trudnoće nije apsolutna indikacija za prekid trudnoće. Lek palitreks je antibiotik iz grupe cefalosporina i spada u grupu B uticaja lekova u trudnoći i njegova upotreba u trudnoće se smatra bezbednom. Kao što možete zapaziti ni jedan od navedenih lekova (antibiotika) nije iz grupe penicilina. S obzirom da niste naveli kada Vam je bila poslednja menstracija, i u kom periodu ste koristili pomenute lekove (što je vrlo važno) teško da Vam možemo nešto konkretnije, od ovoga što smo već rekli,  da Vam kažemo. Svakako bi ste trebali posetiti zdravstvenu ustanovu u kojoj ima genetsko savetovalište koje čini tim sastavljen od genetičara, pedijatra i ginekologa, koji će Vam nešto konkretnije reći. Utrogestan (mikronizovani prirodni progesteron) i folnak (folna kiselina) se koriste tokom trudnoće u redovnoj ginekološkoj praksi.

Ginekoško  odeljenje
Poliklinika AS MEDICUS BIOREZONANCA

Pročitaj sve

Zauške i sterilitet

Pitanje:Zauške i sterilitet
Poštovani, muž mi je bolovao zauške u 30 i nekoj godni života. Postoji li mogućnost da je postao neplodan zbog spomenute bolesti,jer bi hteli imati drugu bebu.
Zahvaljujem

Odgovor:
Poštovana,
Zauške u pubertalnom i odraslom dobu muškarca mogu ostaviti posledice na fertilnost. No svakako da bi se moglo reći da li je kod Vašeg supruga, bolest ostavila neke posledice na njegovu fertilnost potrebno je da Vaš suprug uradi spermogram, spermocitogram i biohemisku analizu sperme nakon 4-5 dana apstinencije.

Ginekoško  odeljenje
Poliklinika AS  MEDICUS  BIOREZONANCA

Pročitaj sve

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.