Online shop

Pitanja i odgovori ginekologa

Vakcina protiv boginja i trudnoća?

Pitanje:
Nisam preležala ni male ni ovčije boginje, pa me zanima da li bi trebalo da se vakcinišem pre nego što zatrudnim da ih ne bih dobila u trudnoći? Da li se ove vakcine mogu nabaviti u Srbiji?

Odgovor:
Vakcina za male boginje je uključena u trovalentnu vakcinu zvanu MMR i ova vakcina je uključena u obavezni kalendar vakcinacija dece u Srbiji. Vakcina protov Varičele (ovčijih boginja) je Varilrix proizvođača Glaxo, može se naći u apotekama u Srbiji.......

 

Pročitaj sve

Pilula za dan posle i krvarenje

Pitanje:
Dobila sam 13 oktobra, popila sam pilulu za dan posle 21 oktobra i imala krvarenje 27 oktobra, da li ću sada dobiti u normalno vreme, ili mi se sve pomera zbog krvarenje koje je usledilo nakon pilule?

Odgovor:
Nakon upotrebe urgentne kontracepcije često dolazi do nekog oblika poremećaja menstralnog ciklusa, ali to nije pravilo i ne mora obavezno da se javi......

Pročitaj sve

Upala jajnika na početku trudnoće

Pitanje:
Bila sam kod lekara 30.10. i on mi je pregledom ustanovio da imam jaku upalu jajnika! Dobila sam gentamicin injekcije 10 kom i dovicin tablete 2x1, takođe 10 dana, pa pošto me od toga jos nije sto posto prošlo popila sam jednu kutiju palitreksa. Pošto mi je posle toga menstruacija kasnila, misleći da je od te terapije, uradila sam BETA HCG nalaz koji je pokazao da sam u drugom stanju, što mi je kasnije i dr.potvrdio.na) se koriste tokom trudnoće u redovnoj ginekološkoj praksi.

 

Pročitaj sve

Zauške i sterilitet

Pitanje:
Muž mi je bolovao zauške u 30 i nekoj godni života. Postoji li mogućnost da je postao neplodan zbog spomenute bolesti,jer bi hteli imati drugu bebu.

Odgovor:
Zauške u pubertalnom i odraslom dobu muškarca mogu ostaviti posledice na fertilnost. No svakako da bi se moglo reći da li je kod Vašeg supruga, bolest ostavila neke posledice na njegovu fertilnost potrebno je da Vaš suprug uradi spermogram, spermocitogram i biohemisku analizu sperme nakon 4-5 dana apstinencije.

Pročitaj sve
Nema proizvoda

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.