Problem zamuckivalja

Pitanje:
Zdravo, imam 13 godina. Imam problem zamuckivalja od svoje 4 godine. zamuckivanjeU početku sam išao kod logopeda i pokušao da se izborim sa ovim. Posle prestanka te terapije koja je trajala 1 godinu malo sam bio samouvereniji u sebe i pričao sam opuštenije,međutim ubrzo posle toga ja sam nastavio sa mucanjem pa i sada. Veoma mi smeta to što me u školi drugovi zadirkuju zbog ovoga. Problem mi predstavlja to što kada hoću nešto da kažem "izgubim vazduh" i onda kao da nemam snage da izgovorim ono što sam naumio. Često i u toku pričanja mi se desi da ponovim neki glas više puta ili da ne mogu da krenem da čitam neki tekst (npr. - jedna četvrtina, četrdeset i ...). Tražim vašu stručnu pomoć i nadam se da će te mi u najskorije vreme nekako pomoći da prestanem sa mucanjem. Hvala.

Odgovor:
Verujem da ti zadirkivanje drugova nije lako. Ali, kakvi su to drugovi koji te zadirkuju zbog toga? Možda ne baš idealni.  Potraži one koji imaju vremena da saslušaju to što imaš da kažeš, jer ćeš tada i ti biti opušteniji, tj. nećeš žuriti sa govorom. Ako mucaš i u kući, a ne samo u školi, reci roditeljima da ti mogu pomoći tako što će te uvek puštati da kažeš to što imaš (ma koliko dugo moglo da potraje), da te ne prekidaju dok govoriš, ne požuruju, ne postavljaju dodatna pitanja dok ne odgovoriš na prethodna.

Dalje, kada se nekome obraćaš, gledaj ga u oči jer ćeš se tako koncentrisati na njega a ne na svoj govor. Ako si primetio da na nekim rečima uvek zamuckuješ, vežbaj te reči. Kada čitaš – čitaj naglas, jer tako, takođe vežbaš govor. Izbegavaj slušanje rep muzike ili neke koja nema jasan i precizan govor. Naime, iako toga nisi svestan, sve ono što čuješ u toku dana (kako od vršnjaka u školi, tako do tv sadržaja) takođe utiče na to kako govorimo. Veoma je delotvorno da kad god si u prilici, pre nego što nešto kažeš, u sebi, tačno osmisliš šta želiš da izgovoriš.

Zatim, pre nego što počneš da govoriš, duboko udahni. Smireno disanje se i inače preporučuje kao oblik vežbanja za ispravljanje mucanja. Konačno, mucanje se brzo i uspešno ispravlja za nekoliko meseci uz odgovarajućeg terapeuta (logopeda) i odgovarajuću individualnu metodu. Zato, ako ništa od ovih predloga ne pomogne, razmisli da opet potražiš nekog stručnjaka iz ove oblasti.

Jelena Holcer, pedagog

1 komentara:

  • Jovana.94
    13.04.2013. 11:38
    Zdravo, zovem se Jovana, imam problem sa mucanjem od svoje 5-6 godine.. Danas imam 19 godina, ali mucanje je i dalje tu. U detinjstvu sam odlazila kod logopeda, ali ni to nije pomoglo.. Mislila sam da ce u pubertetu to da se ispravi i nestane, ali to se nije desilo.. Imam poteskoce kada zelim da govorim, ili kada me neko nesto iznenada pita. Potrebna mi je Vasa strucna pomoc, i nadam se da cete mi pomoci nekako. Unapred hvala.

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.