Online shop

Dolazak nove bebe (brata ili sestre) nije bauk

Pitanje:
Poštovani,Dolazak nove bebe
prije par sedmica dobili smo drugo dijete. Ono što mene interesuje je kako se najbezbolnije prilagoditi novonastaloj situaciji. Htjela bih olakšati svojoj prvoj djevojčici prilagođavanje na sestricu i pokazati joj da dolazak bebe ne znači da će ona biti uskraćena za našu ljubav i pažnju

 

I ona je još uvijek mala(nema pune 2 godine), pa to situaciju čini još težom. Ponekad pomislim da ni sama nisam sigurna kako se izboriti sa tim. U ovih par sedmica imam pomiješane emocije: velika ljubav, strah i griža savjesti da zapostavljam jednu od njih ( a znam da je nemoguće npr. u isto vrijeme hraniti obje i sl.).

 

Nisam sigurna da li sam uspjela dovoljno jasno definisati ono što me interesuje, ali se, ipak, nadam da ćete mi moći pomoći. Dobro bi došao i neki tekst na temu kako da se mame, koje dobiju i drugo dijete, izbore sa pomiješanjim emocijama i kako da podijele ljubav na oba djeteta, a da ni jedno od njih ne bude za nešto uskraćeno.


Hvala.
Srdačan pozdrav.Odgovor:
U ovom trenutku potrebe vaše bebe podrazumevaju pored neophodne higijene, ishrane, presvlačenja... i što više vaše pažnje, zagrljaja, tepanja... Iako su ove potrebe zahtevne, ukoliko ih vi ispunjavate, vaša mlađa ćerka se neće osećati zapostavljeno. Ona je još uvek beba i njeno razumevanje sveta tek počinje. Zato je to prilika da se emotivno fokusirate na vašu stariju devojčicu, jer upravo od vašeg pristupa sada zavisi da li će se kod nje stvoriti osećaj ljubomore u odnosu na sestru ili ne. Nije ni potencijalna ljubomora „bauk“ sa kojim je nemoguće izaći na kraj, ali postoje načini da se ona spreči ili barem, ublaži. Objasnite svojoj starijoj ćerci da ste trenutno veoma mnogo posvećeni bebi jer je ona toliko mala pa ništa ne može bez vaše pomoći.

Iskoristite to što deca obožavaju da se osećaju velikima, pa je stalno pohvaljujte kako je ona divna, velika, starija sestra. Ipak, nemojte preterivati u tome jer tako rizikujete da ona preuzima ulogu neke odrasle osobe i zaboravi da je i sama dete. Recite joj ponekad da ne znate kako biste se snalazili bez nje, ali joj i dajte sitne zadatke, na primer, da vam nešto donese ili pridrži ili sl. Kada je pri tom pohvalite, dodatno ćete podstaći njeno samopouzdanje. Pazite da ne „upadnete u klopku“ pričajući kako će beba biti njena drugarica u igri. Proći će godine dok to ne postane istina.

 

Veoma je važno i da kad god ste u prilici, provodite vreme samo sa njom, igrajući se igara po njenom izboru ili pričajući priče. Nemojte odustajati ni od vaših sitnih rituala (način kupanja ili uspavljivanja, na primer). Ovo samo vaše vreme će je ubediti da joj mlađa sestra nije konkurencija u osvajanju vaše ljubavi i pažnje. Jer, dečija ljubomora i jeste „samo“ strah da će neko drugi zauzeti njihovo mesto. Čim svoju stariju devojčicu ubedite (stalnim govorenjem i pokazivanjem) koliko je voljena, sprečili ste pojavu ljubomore a započeli formiranje stabilnog, kvalitetnog odnosa sa njenom mlađom sestrom.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Quinny kolica za bebe Buzz xtra red rumour (79609240)

  • Quinny dečija kolica Zapp flex frost grey (1399994000)

  • Quinny dečija kolica Zapp flex plus black on black (1398991000)

Slični postovi

Došla je nova beba

Dečije svađe među braćom i sestrama

Braća i sestre po ocu ili majci

Kako odabrati igračke prema uzrastu deteta

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.