Online shop

Upiški se tokom igre

Pitanje:
Imam dva sina, jedan ima dve ipo god. a drugi pet ipo.Upiški se tokom igre Starijem sinu od pet ipo se dešava da se po neki put upiški kad je sa decom iz komšiluka u igri ili kad se igramo zajedno uveče pa se toliko zasmeje da ne može da izdrži da ode do wc. Mada neki put mu se desi da se upiški i ako je pre deset minuta piškio. Noću mu se ne dešava ni u vrtiću.

 

Mlađi sin od kako je prestao da nosi pelene uvek kaže i to mu se nedešava ni kad se zaigramo ni u vrtiću. Nosila sam urin na pregled i sve je uredu. Kad sam ga vodila kod dr. on jedno vreme nije piškio i opet počeo. To mu se dešava nekad dva dana za redom pa prođe nekoliko dana pa opet. Ponekad mislim da mu se to dešava samo kad je srećan i kad se smeje od srca. Ne znam kako to da rešim jer je sve stariji  i ako mu se to i dalje bude dešavalo deca će da ga ismejavaju. Malo je i stidljiv i povučen. Treba mi vaš savet? Unapred hvala.

 

Odgovor:
Vaša deca su različita i to što se vašem mlađem sinu otkako je skinuo pelenu više ne dešava da se upiški ničim ne obavezuje starijeg sina da se i on tako ponaša. Time što ste odneli urin na analizu i dobili potvrdu lekara da ne postoji urinarna infekcija - eliminisali ste moguće zdravstvene tegobe. Zato, nemate razloga za brigu. Sami ste dali odgovor na svoje pitanje: vaš sin se, prosto, zaigra.

 

Pokušajte da ga povremeno podsetite da treba da piški ili ga češće pitajte da li oseća tu potrebu. Nemojte ga preterano direktnim razgovorom dodatno zbunjivati (tim pre što kažete da je pomalo stidljiv i povučen) jer će pomisliti da sa njim nešto ozbiljno nije u redu. Ali, možete ga upitati da li se to dešava i drugoj deci u vrtiću, šta on misli zašto mu se to dešava, kako biste to mogli zajedno da ubuduće sprečite... Ovakvim pristupom vi ćete ubrzati proces koji je deo određene razvojne faze (što ne znači da je sva deca prolaze) a koja bi uskoro nestala i bez vaše interevencije.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Pertini memo pitalica - Domaće životinje i njihovi mladunci (2207)

  • MALI GENIJE SR DRUSTVENA IGRA VELIKA RIZNICA SRBIJE LISCIANI RS56453

  • Magzy SR Mekane konstruktor kocke 45pcs 68041 (MX0167559)

Slični postovi

Još uvek kaki i piški u gaćice

Šta kada dete počne da piški u gaćice?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.