Online shop

Strah od druge dece

Pitanje:
Imam dvije djevojčice starosne dobi od 1 mjesec i 2 godine.Strah od druge dece Stariju kćerku je čuvala baka u periodu od 1. do 2. godine (jer sam ja radila). Nažalost, nije imala prilike da se mnogo susreće sa drugom djecom i sada imamo problem zbog toga. U komunikaciji sa odraslima, uglavnom, nema problema, ali imam utisak da se plaši druge djece. Sve je u redu dok sam ja uz nju, ali kada se pokušam udaljiti i ostaviti je da se igra sa drugarima nastaje problem.

 

Ponekad imam utisak da se plaši i da će mene neko "ukrasti" ako nije stalno uz mene. Takođe, ne želi da se igra samostalno. Uglavnom traži da se neko igra sa njom, najčešće sam to ja. Molim Vas za savjet kako da svoju djevojčicu oslobodim straha i animiram  da se igra samostalno ili sa drugom djecom. Naročito mi je bitno da se oslobodi straha od druge djece.

 


Odgovor:
Vašoj ćerci očigledno nedostaje društvo druge dece. Naime, ma koliko se vi trudili da se sa njom igrate i da provodite kvalitetno zajedničko vreme, nikada ne možete imati ponašanje ili govor deteta od dve godine, što bi njoj, zapravo, bilo adekvatno društvo. Strah koji pominjete (od druge dece), zapravo je njen strah od nedovoljno poznatog. U kontaktu sa drugom decom, ona će naučiti da nema razloga da ih se plaši ali i da uspostavlja sve one važne osobine socijalne komunikacije: da se svađa, miri, neguje svoja drugarstva.

 

Bez društva drugih vršnjaka, ona za ovo učenje nema priliku. Činjenica da odbija da se igra samostalno, takođe, potvrđuje da joj nedostaju druga deca. Vaša ćerka insistira na vašem društvu jer nema veliki izbor. Kada nema vas - ko joj drugi preostaje za igru? Ukratko, dosadno joj je.  Svaki vrtić ima dve osnovne funkcije: edukativnu i socijalnu. Ukoliko se mnogo posvećujete i bavite svojim detetom, ovu edukativnu funkciju možete joj nadomestiti vi, ali socijalnu ne možete.

 

Zato, najkasnije u godini pre polaska u školu neophodno je da ćerku upišete u vrtić, a s obzirom da već sada pokazuje ponašanja koja ste opisali, predlažem da to bude i ranije. Dok se to ne dogodi, pokušajte u što je moguće većoj meri da je okružite društvom druge dece (na primer, deca vaših prijatelja ili rođaka), ili je upišite u neki sportski klub, muzičku školicu... kako bi što više i češće bila u kontaktu sa svojim vršnjacima.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • BOCKALICA STARWOOD PEGS PLAVI (BE31697)

  • Traktor sa sejačem 91314

  • PROFESIONALNI KOŠ

Slični postovi

Strah od kazne

Strah od spavanja

Strah od druge dece

Strah od vode

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.