Online shop

Komunikacija sa junacima iz crtanog filma

PITANJE:
Moja beba ima 5,5 meseci, sa 4 m je počeoKomunikacija sa junacima iz crtanog filma da gleda crtane filmove i to ne sve nego ima svoje omiljene i on se njima smeje i komunicira sa njima, kad se pojavi neki lik koga voli on se baš raduje.

 

Zanima me da li to utiče loše na njegov razvoj, osim što je loše za njegov vid, ako ne sad da li će uticati kasnije jer on to radi ceo dan. Inače smo pokušali sve, igramo se snjim, ima dosta igračaka ali njega to ne zanima toliko, brzo mu dosadi.ODGOVOR:
Ukoliko je gledanje televizije jedini način na koji vaše dete provodi svoje slobodno vreme, ne samo da kod njega formirate veoma nezdravu naviku već rizikujete pojavu brojnih posledica koje će postati vidljive tek kasnije. Pored mogućeg lošeg vida koji ste pomenuli (ali to zavisi i od genetskih preispozicija) neke druge posledice postajaće izraženije kako vaše dete bude raslo.

 

Tako, deca koja mnogo gledaju TV postaju  pasivna, sklona su gojaznosti, bez potrebnih fizičkih sposobnosti, teško se koncentrišu, lošije pamte, nemaju razvijene verbalne sposobnosti, nisu naviknuta na interakciju  sa drugima pa zbog toga nemaju socijalne kontakte. Osim toga, iako kažete da vaša beba ne gleda nasilne sadržaje – zapravo ga od toga ne možete zaštititi. Čak i crtani filmovi, podležu velikoj kritici jer dozvoljavaju nasilje bez posledeca ili kazni.

 

Upravo zato, jedna od posledica odrastanja uz TV je i osiromašen osećaj zajedništva (deca manje veruju drugim ljudima) i visoka tolerancija na nasilje u stvarnom okruženju. Iako vam ovakva razmišljanja deluju daleko jer ih ne vidite sada već u nekoj dalekoj budućnosti, budite sigurni da ćete lakše dete odvići od televizije sada, kada je beba nego kada bude starije.

 

Nastavite da pokušavate da se igrate sa njim, uvedite “TV dijetu” (na primer, dva sata dnevno), obezbedite mu dovoljno zanimljivih sadržaja, pričajte mu, šetajte, okružite ga drugom decom…  Ukratko, ako je gledanje televizije već postala navika vašeg sina, što pre ga od toga odviknite kako bi na zdraviji i kvalitetniji način provodio svoje vreme. Ova nova promena možda vam u početku neće biti laka jer će zahtevati mnogo više vašeg angažovanja, ali će sigurno po njegov razvoj biti neuporedivo bolja.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Paw Patrol Kreativni set (36-201202)

  • DRVENI BROJEVI set (BE108601)

  • Lisciani slagalica cars 2u1 slozi i oboji (31694)

Slični postovi

Igračke - da, ali koje

Igračke za kupanje treba prati

Crtani likovi mame decu nezdravim obrocima

15 saveta o igračkama

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.