Ispadi besa kod deteta uzrasta od 4 godine

Pitanje:
Poštovanje, imam sina od 4 godine i dosta je nervozanIspadi besa kod deteta uzrasta od 4 godine u smislu kad mu se neda nešto onda baca stvari, plače, nije nasilan prema drugima već prema sebi, hoce da se ujede za ruku, ima mlađeg brata i ako mu uzme neku igračku odma kreće plakanje nekad i vrištanje!
Ide u vrtić i vaspitačica isto kaže da je živčan.
Kako postupiti sa ovim problemom?

Odgovor:
Ispadi besa koje opisujete su česta pojava kod deteta uzrasta od 4 godine. Iako je u pitanju prolazna faza, vi preduzmite odgovarajuće korake kako bi se ovakvo ponašanje što brže i otklonilo.

Pružite priliku svom sinu da negde ispolji svoju energiju (fizičke vežbe i što više aktivnosti na otvorenom prostoru, jastuk “za udaranje” ili neka igračka koja će služiti samo za bacanje, udaranje i sl.) Podržavajte ga da svoje negativne emocije iskazuje rečima kao što su: “Nemoj to da radiš, meni to smeta…” Ukoliko ih iskazuje neverbalno, pokušajte da ga naučite da  da to bude na neki društveno prihvatljiv način (na primer, neka nacrta ili pokaže kroz igru ono što ga nervira ili ljuti).

Takođe, mnogo razgovarajte, pitajte ga zašto se u određenim situacijama tako ponašao, da li se sada oseća bolje, da li je zadovoljan onim što je na ovaj način postigao, da li misli da je to bolje nego da je objasnio rečima ono što mu smeta, da li će se ponašati isto ukoliko se ponovi ista situacija. Iako ova pitanja zvuče sasvim ozbiljno, dete od 4 godina sasvim lako može učestvovati u ovakvom razgovoru. Osim toga, to će ga motivisati da razmisli i o svom ponašanju. Pitajte ga i kako bi se neko drugi ponašao u istoj situaciji, na primer, neko koga on poznaje i ko za njega predstavlja autoritet (možda njegov tata ili vaspitačica iz vrtića, ili neki drugi dečak ili…).

Izbegavajte da ga kažnjavate, ucenjujete ili da mu pretite kada na negativan način ispolji ovakva svoja ponašanja. Umesto toga, naučite ga da svoje emocije kanališe na prihvatljiv način a dok to ne postane njegova navika, svaki put kada u tome uspe, pohvalite ga. Direktnom pohvalom ćete dodatno uticati na uspostavljanje novih navika u njegovom ponašanju.

Jelena Holcer, pedagog

1 komentara:

  • Rade
    22.01.2013. 23:12
    Postovanje,
    Imam cerkicu od 4 godine,i kod nje je prisutno slicno ponasanje,pogotovu u vecernjim satima pred spavanje.. Naime,veceras smo je okupali i supruga joj je osusila kosu i isfenirala. Kada je to uradila Tea je pocela histericno da place kako hoce da ima supruginu frizuru i kako je ona lepsa od nje.. Pokusali smo da je smirimo ali bezuspesno. Na kraju joj je suruga isplela kikice i tek se onda smirila.. Dao sam vam jedan svez primer a ima ih mnogo. To se dogadja skoro vrc pola godine,i veoma se brinemo. Imamo i sina od 2 godine,pa mislimo da je ljubomora u pitanju,ali nismo sigurni. Razmisljamo i o poseti psihijatru jer mi ponekad kao roditelju zaista izgleda cudno. Prepametna je,brzo uci,i mi je zaista puno volimo pa smo je mozda i razmazili.. Ne znam.. Molim za savet i hvala vam unapred na odgovoru!

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.