Česta svađa među braćom

Pitanje:
Imam dva sina 8,5 i 6,5 godina starosti.U poslednjih godinu dana se ne slažu dobroČesta svađa među braćom i sve je gore. Dolazim u situaciju da moram da ih razdvajam u različite prostorije i da vodim jednog ili drugog u goste. Ove godine je i mlađi pošao u školu i razmišljam kako se ponašaju kad se stretnu na hodniku. Kod kuće bas pokazuju netrpeljivost, a često se i pobiju. Da li je to normalno i kako da rešim tu situaciju?

Odgovor:
Braća se često međusobno svađaju, biju, nerviraju, guraju, namerno provociraju…
Na žalost, ovakva ponašanja mogu da se produže i kroz ceo pubertet.

Za nijansu će biti lakše kada se njih dvojica budu udruživala protiv vas, jer će onda oni zauzimati jedan stav a vi i drugi roditelj drugi. Tada će to zbližiti njih dvojicu ali će produbiti jaz između vas i njih. U ovom trenutku omogućite im da u što većoj meri sami rešavaju svoje probleme.

Iako je to lakše reći nego učiniti, pokušajte da budete “po strani” kad god je to moguće. Nikako nemojte dozvoliti da vas uvuku u svoje razmirice ili da od vas traže da presudite ko je više kriv, ko je prvi počeo… . Umesto toga, vi učestvujte u njihovim sukobima samo kad vidite da će neko biti fizički povređen ili psihički maltretiran.

Kada oni shvate da od vas nema pomoći tj. da su prepušteni sami sebi i da od njih zavisi u kakvim će međusobnim odnosima biti, preusmeriće se jedan na drugoga pa će i njihove relacije postati više usaglašene. Ipak, čak i tada, oscilacije (čas se lepo slažu, čas veoma loše), možete očekivati i u sledećim godinama.

Jelena Holcer, pedagog

1 komentara:

  • nikola ostojic
    11.04.2013. 20:55
    imam 2 sina sa 14 i 7godina.stalno se svadjaju i tuku ja ih stalno razdvajam ali ne vredi sve je gore, neznam sta da radim

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.