Otpor prema vrtiću

Pitanje:
Poštovani molim vas za savet jer više ne znam kako da ubedimOtpor prema vrtiću i naučim svog sina na obaveze.
On ima 6 godina i pošao je u predškolsko, u početku je bilo strašno jer se tamo uplašio od ostale dece koja su plakala.
On se mnogo toga uopšteno plaši ali smo nekako sa ucenama ga naterali da krene. Išao je 2 nedelje pa se razboleo, kada je ponovo trebao da krene u vrtić bilo je strašno ucenjivali smo ga, uskraćivali mu sve vrste zabave kući pa čak i svaku vrstu ljubavi, on je išao tako tužan sam po kući i govorio da ga mi mrzimo. Nekako je prihvatio i išao 4 dana pa se opet razboleo i sada opet kreće ista noćna mora kažnjavanja i svega najgoreg da bi krenuo u vrtic.

On za svoj uzrast mnogo toga ne razume, ne shvata ni zašto moramo mi da idemo na posao, ni zašto mora da se ide u prodavnicu da se nešto kupi, sve je to njemu nejasno. Molili smo psihologe za pomoć a oni nisu uopšte obratili pažnju na dete već su samo nas ubeđivali da on mora da ide. Vaspitačica nas isto ne razume jer on i kad prihvati da bude u vrtiću traži da tata bude tu jer ne sme da ostane sam. On nije još toliko samostalan kao njegovi vršnjaci, kaki u pelenu jer se plaši da sedne na wc šolju. Verujte mi da je ovo sve postalo nepodnošljivo gledati ga tako tužnog a ne znam kako da mu pomognem da on to prihvati normalno a ne kao kaznu ili da čini nama uslugu. Još da dodam da on nije mnogo bio u kontaktu sa decom ali ih je prihvatao. Još jednom vas molim za savet kako da ga ubedimo da mi njega ne mrzimo s tim što mora da ide u vrtić. Još da dodam da on dobro pamti, zna da čita i broji ali mnogo toga ne razume a nekad priča nepovezano.
HVALA UNAPRED OD SRCA!!!

Odgovor:
Napravili ste mnogo grešaka. Ucenjivanje, uskraćivanje sve vrste zabave i na kraju uskraćivanje vaše ljubavi su i doveli do ovakvog stanja vašeg sina. Ne razumem deo vašeg pitanja : “kako da ga ubedimo da ga ne mrzimo” ako ste mu ranije svesno kao vid kazne, uskraćivali ljubav? Hoću da kažem, vama se podrazumeva da svoje dete volite najviše na svetu, ali ono to ne zna. Deci se to mora stalno govoriti i pokazivati da bi i oni poverovali u to što se vama podrazumeva. Vi ste, umesto toga, uradili suprotno i to da biste postigli da on sa radošću ide u vrtić. Izvinite na otvorenosti, ali to mi liči kao da vas neko pita koliko je sati a vi odgovorite : “kupio sam telefon”, odnosno, nešto što nema nikakve veze jedno sa drugim. Slažem se da je sa 6 godina koliko ima vaš sin vreme i da on nauči na obaveze i da ima bolju socijalizaciju sa decom, i da ide u predškolsko i da treba da bude više samostalan. Ipak, predlažem da pre nego što krenete u realizaciju svih ovih zadataka uspostavite odgovarajuće odnose sa sinom.

Uložite vreme, strpljenje i mnogo zajedničkih aktivnosti da ga ubedite koliko ga volite, podržavate i da će to tako ostati bez obzira na njegovo ponašanje ubuduće. Naime, možda vaš sin nikada neće ići u vrtić ili usvojiti neke druge obaveze ali vaša ljubav ne sme biti uslovljena time. Izbegnite svako dalje insistiranje na bilo čemu. Rekoste da on za svoj uzrast mnogo toga ne razume, i naveli primere: zašto mi idemo na posao, zašto mora da se ide u prodavnicu…

Međutim, ako je dete fizički i psihički zdravo – on ovim stalnim pitanjima ne pokazuje da nešto ne razume nego da traži vaše odgvore, odnosno, pažnju.

Takođe, imajte na umu da se on može razboljevati i zbog psihosomatskih razloga, jer ako je vaše dete po prirodi zdravo a čim krene u vrtić se ubrzo razboli, razlog tome može biti i kolektiv (virusi prisutni u vršnjačkoj grupi), ali i stres koji on doživljava boraveći negde gde je nevoljno odveden. Adaptacija na kolektiv podrazumeva i da mnoga deca traže prisustvo jednog roditelja dok se sasvim ne naviknu na novu okolinu, i u tom ponašanju vašeg sina nema ništa neobično. Jasno, što je on nesigurniji njegovo insistiranje da tata bude u vrtiću pored njega, biće dugotrajnije.
U svakom slučaju, važno je da najpre povratite poverenje svoga sina i uspostavite odgovarajuće odnose sa njim. Tako ćete formirati zdravu bazu na kojoj ćete kasnije moći da realizujete različite zadatke kao što su : odlazak u vrtić ili školu, njegova samostalnost, njegovi strahovi itd.

Jelena Holcer, pedagog

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.