Online shop

Braća i sestre po ocu ili majci

Pitanje:Braća i sestre po ocu ili majci
Potrebna mi je pomoć. Imam troje dece. Prvo je iz prvog braka a drugo dvoje iz drugog. Kako ovoj drugoj deci mogu da objasnim da im sestra ima drugog tatu. Ona za raspust posećuje oca i do sada sam uvek pričala da je u gostima kad pitaju gde je. Oni su sad 5 godina i predpostavljala sam da je vreme da im kažem ali ne znam na koji način da to razumeju i prihvate. Molim vas za neki predlog.

Odgovor:
Bilo bi bolje da su svo troje dece od najranijeg doba odrastala sa činjenicom da imaju različite očeve. Ovaj razgovor upriličite što ranije, dobrim delom i da biste zaštitili svoju najstariju ćerku. Odlazeći kod oca a podržavajući vašu verziju da odlazi u goste, i nju dovodite u rizik da je mlađa deca pitaju da ona razjasni situaciju.
Osim toga, s obzirom da vaša deca iz drugog braka imaju 5 godina, ona su već upoznata sa osnovnim biološkim činjenicama tj. da se svaki čovek rodi, najpre bude beba, zatim, raste i dok odrasta da mu se dešavaju najrazličitije stvari kao što su na primer, da nauči da hoda,kasnje da ide u različite škole gde će steći mnogo drugova i mnogo toga naučiti, zaljubiti se, zaposliti se...

Recite im da ste pre nego što ste upoznali njihovog oca, već nekog drugog veoma voleli, bili zaljubljeni i da se iz te ljubavi rodila jedna devojčica, njihova sestra. Međutim, kada su u vašoj ljubavi nastali problemi koje niste upseli da rešite, prestali ste da živite zajedno. Kasnije ste upoznali drugog čoveka koga volite sada, to je njihov tata i sa njim imate novu decu, tj. njih, kojima sve to pričate.
Obavezno naglasite da ste sada srećni i da se nećete više razdvajati od njihovog tate, da bi se vaša deca osećala sigurno i zaštićeno, tj. da ne bi pomislili da će ponovo uslediti neke promene. Dodajte i da , bez obzira što ona ima drugog tatu, vi njihovu stariju sestru volite podjednako kao i njih, i da su oni svi ravnopravni u vašem srcu.

Za dodatne sugestije, dobrodošli ste u “Školu za roditelje”.

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Kolica combi green&beige i torba (10020081650)

  • KOLICA ZA 2 BEBE MAXI COSI DANA FOR 2 RED ORHID

  • Kolica za bebe Lorelli Bertoni Calibra 3 aquamarin ( 10020781741 )

Slični postovi

Dolazak nove bebe (brata ili sestre) nije bauk

Dečije svađe među braćom i sestrama

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.