Online shop

Dečiji crtež - čovečuljak modrog oka

Pitanje:
PoštovaniDečiji crtež -  čovečuljak modrog oka
Moj sin od osam i po godina je večeras nacrtao nešto što me je zabrinulo - nacrtao je na kompjuteru čovečuljka modrog oko očiju, u nekom kavezu, a sve je isprskano krvlju i čovečuljak i kavez (liči i na neki zatvor)...
Inače lepo crta, živi u skladnoj porodici,
ALI ŠTA OVO MOŽE DA ZNAĆI.

Inaće mu nikad nisu bile  dozvoljene nasilne igrice za PC sa scenama bilo kakvog nasilja...


Hvala na ODGOVORU
Srdačno vas pozdravljam

 

Odgovor:
Poštovana
lepo je što pratite svog sina i na ovakav način jer većina roditelja dečijim crtežima ne pridaje pažnju. Ipak, crtež vašeg sina u ovom trenutku ne treba da izaziva vašu naročitu zabrinutost.

 

U uzrastu od 8,5 godina vi mnoge sadržaje sa kojima on dolazi u dodir ni ne možete da kontrolišete. Osim igrica na računaru, vaše dete je (kao i sva druga deca) prilično nezaštićeno od scena nasilja sa tv-a, ili uticaja vršnjaka, a čak ni bajke nisu lišene zastrašujućih scena. Tako, dovoljno je da je čuo neku “strašnu” priču pa da ga je to dovoljno zbunilo ili da je hteo da je “preradi” tako što će je crtanjem izbaciti iz sebe.

 

Osim što ćete obratiti pažnju na njegove buduće crteže, važno je da pokušate da o tome razgovarate. Nemojte biti kritični ili osuđivački (na primer, nemojte reći da njegov crtež ništa ne valja ili pretiti kaznom ako opet nacrta nešto slično, da se to vama uopšte ne sviđa...) već pokušajte da budete neutralni kako bi doznali prave uzroke želje za crtanjem upravo ovakvih motiva.

 

Pitajte na primer: kako si se setio da nacrtaš bas ovo? Da li si negde video nesto slično? Šta ti se posebno sviđa na tvom crtežu? Ako dete pita za vase mišljenje priznajte da ste iznenađeni jer ste navikli na njegove drugačije crteže ali naglasite da svakako želite da vam i dalje pokazuje svoje crteže kako biste uvek znali šta ga trenutno okupira i zanima. Konačno, računajte na to da će se u narednim godinama vaše dete sve više okretati ka svojim vršnjacima i da će sve više biti pod njihovim uticajem, tako da osim što ćete se truditi da ga u porodici ne okružujete nasiljem, na ovaj uticaj vršnjaka ne možete mnogo uticati. Možete ostati u toku, tj. zadržati dobar komunikativni odnos sa detetom, a to započinjete upravo sada.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Gradjevinska kolica za pesak (DS09765)

  • PROFESIONALNI KOŠ

  • Traktor sa sejačem 91314

Slični postovi

Neka nacrtaju ono čega se boje

Značenje dečijih crteža

Rangiranje dečijih crteža

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.