Online shop

Strah kod dece

Pitanje:

Kako pomoci detetu (21mesec) koje ima strahove: od muskaraca, guzve, naglih i grubih pokreta ucinjeni prema njoj, iznenadnih i glasnih zvukova?Kako reagovati kada besni jer nesto nije uspela po njenom?Zelim da znam sta joj je i kako da pomognem.

 

Odgovor:

 

Poštovana,

 
Čovek se rađa sa nizom urođenih strahova čija je uloga da nas zaštite od opasnosti. Neki od urođenih i razvojnih strahova su: strah od gubitka podloge i jakih zvukova, separacioni strah (strah od odvajanja od majke), strah od stranca (nepoznatih osoba), a nakon druge godine se javljaju i strah od mraka, životinja, vode i niz drugih, inividualnih strahova. Vremenom ti strahovi iščeznu, uz pomoć adekvatnih reakcija okruženja, odnosno primarnih figura vezanosti - roditelja. Adekvatna reakcija bi podrazumevala smireno reagovanje uz tešenje deteta - grljenje, ohrabrivanje, maženje. Što se tiče naglih i grubih pokreta načinjenih prema detetu, izvan konteksta u kom se tako nešto dešava teško je dati preporuku, osim da se izbegavaju takve akcije uopšte, tačnije, normalno je da se i odrasla osoba uplaši naglih i grubih pokreta usmerenih ka njoj.
 
Takođe je prirodno da dete ispoljava neki vid netolerancije na frustraciju, pogotovo na tom uzrastu. Najčešće zastupljena emocija u tom kontekstu jeste bes, ali na Vama je da dete učite strpljenju i smirenosti, kao i da joj pomognete tako što ćete je umiriti, ohrabriti je i podsticati da pokuša ponovo. 
 

Srdačan pozdrav,

Milica Knežević

Master psiholog

Saradnik portala www.mamaibeba.rs

 

  • Knjiga nova vitaminska Biblija

  • Vegetarijanski obroci

  • Zdravi i vitki 1

Slični postovi

Strahovi u detinjstvu

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.