gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica


Šta je prošireni pijelon na bubregu?

PDFŠtampaEl. pošta

( 12 Glasova )
Šta je prošireni pijelon na bubregu?, 3.2 out of 5 based on 12 votes . MamaiBeba.rs

Pitanje:
Šta znači prošireni pijelon na bubregu i koliko je to opasno?Prošireni ili uvećan pijelon Iz Beograda sam, ali sam se udala u Sloveniji, tu i porodila pre mesec dana. Bebi su još tokom moje trudnoće pronašli proširene pijalone na oba bubrega.. pred porođaj su bili 12 mm, ali daljom kontrolom su videli da je jedan nestao a drugi se upola smanjio.. MOLIM VAS, volela bih samo da znam kakve su posledice ako ovaj drugi ostane na ovoj veličini i šta treba da radim da bi i on nestao..
UNAPRED ZAHVALNA

Pijelon je naime deo bubrega u koga se "izlivaju" fini kanalići koji "sabiraju" mokraću, dok se iz pijelona mokraća preko uretera odvodi do mokraćne bešike.

Odgovor:
Poštovana Mama

Proširen pijelon može biti žarište urinarnih infekcija. Dijagnoza je – pretpostavljam postavljena ehosonografijom uro-trakta. Dobro bi bilo da povremeno kontrolišete urin (sediment i urinokulturu).
Ukoliko bi beba rasla bez urinarnih infekcija ili iste budu na vreme otkrivene i lečene, vremenom bi sa rastom bebe - došlo do spontanog povlačenja proširenja. Naročito je važno - da kod svake povišene temperature - prvo uradite pregled urina, pa tek onda date antimikrobni lek po antibiogramu.
Beba mora biti pod nadzorom dečijeg nefrologa, koji će preporučiti i eventualnu profilaksu,ako bakterije budu prisutne u signifikantnom broju u urinokulturi.

Srdačno,
Ljiljana Leković,pedijatar

comments

Comments  

 
+4 #1 Dusanka Nikolic 2012-07-07 16:29
Postovani,
nama je u toku trudnoce otkriven prosiren pijelon, levi je bio 6, a desni 8mm. Na prvoj kontroli kada smo imali mesec i po dana levi je bio 6,2 a desni 3,5mm. na poslednjoj kontroli u junu levi se povecao na 7, a desni je bio 4mm. Do sada nije bio urinarnih infekcija, redovno pratimo. DA li je potrebno raditi mikcionu ili se moze samo redovno pratiti ultrazvukom i raditi urinolultura? Sada imamo sest meseci, a ja sam cula da je moguce da se kod decaka do prve godine to povuce samo od sebe! Unapred hvala na odgovoru!
Quote
 

Postavi komentar


Security code
Refresh