Pitanja i odgovori pedijatra

Beba 3 dana nema stolicu

Pitanje:Beba 3 dana nema stolicu
Molim Vas ako možete da me posavetujete, imam devojčicu staru 3 meseca i 2 nedelje. Već 3 dana nema stolicu, dojim je i malo dohranjujem NOVALAKOM dohrane za bebe, ne znam da li je to normalno i šta bi trebalo da radim po pitanju toga..ujedno se pojavljuju i neke sitne bubuljice po licu...da li je to normalno i šta bi trebalo da očekujem?

Odgovor:
Bebe koje sisaju "imaju pravo" da stolicu dobiju i svakog petog dana kao i da imaju pet stolica dnevno. Dakle, to je normalno. Masirajte stomačić bebi u pravcu kazaljke na satu, radite vežbe za kukove po tipu "vožnje biciklom" i ne brinite.
Što se tiče promena po koži, one su prolaznog karaktera. Nemojte ništa stavljati na kožu samoinicijativno, pustite da koža "diše" ne preterujte sa sredstvima za higijenu, a ako su promene generalizovane, ako bebi smetaju, obratite se dermatologu.

Ljiljana Leković, pedijatar

Pročitaj sve

Zapušen nosić, povremeni kašalj i kijanje

Pitanje:Zapušen nosić, povremeni kašalj i kijanje
Imam bebu od sedam meseci. Zapušen joj je nosić, javlja se povremeni kašalj kao i kijanje.Temperaturu nema, grlo nije crveno. Povremeno joj procuri nosić. Molimo vas za savet.Unapred zahvalni.

Odgovor:
Ove "tegobice" su normalne u ovom uzrastu, pogotovo sada sa suvim vazduhom u stanovima.
Ono što je u preporuci, a iskustveno se pokazalo korisnim je da se bebama stavlja fiziološki rastvor u nos više puta dnevno, bilo špricem ili već zapakovanim rastvorom u sprej-flašice-što je lakše i da se grudni koš maže 2-3x dnevno sa biljnim gellom zbog kašlja. Dakle, to su sve simptomatske terapijske mere, a ne "ozbiljni" lekovi, jer ni Vasa beba nema "ozbiljne" tegobe.
Vlažite i prostor u kome boravite!

Srdačno,
Ljiljana Leković, pedijatar

Pročitaj sve

Bebina glavica nagnuta na desnu stranu

Pitanje:Bebina glavica nagnuta na desnu stranu
Primetila sma da moja beba stara 3 i po meseca ne drži glavu usparavno već da joj je glavica nagnuta na desnu starnu. Htela bih da znam koliko je to opasno i od kog meseca beba normalno i uspravno drži glavicu? Koje su vežbe za to? hvala unapred

Odgovor:
Beba kontroliše glavu u uzrastu od 3-6 meseci, okreće glavu levo-desno, spušta karlicu kada leži na leđima..
Ako stalno drži glavicu na jednoj strani, potreban je pregled dečijeg fizijatra pre svega, pa potom preporuke o određenim vežbama.

Ljiljana Leković,pedijatar

Pročitaj sve

Devojčica 18 meseci još uvek sisa

Pitanje:Devojčica 18 meseci još uvek sisa
Imam devojčicu staru 18 meseci i još uvek sisa. Interesuje me da li pored toga što sisa treba da joj dodajem još mleka. I da li joj samo moje mleko zadovoljava dnevne potrebe?

Odgovor:
U ovom uzrastu bi već trebalo da Vaše dete pije mleko iz šolje. Sve sam Vam rekla.
Produžavate zavisnost, pa će Vam sve teže biti da prekinete laktaciju..
Mleka u ovom uzrastu treba oko 600ml /jogurt, kiselo mleko, / a koliko imate sopstvenog mleka,to je teško utvrditi.

Ljiljana Leković, pedijatar

Pročitaj sve

Ožiljci od ovčijih boginja

Pitanje:Ožiljci od ovčijih boginja
Moja ćerka od 4 godine je dobila boginje i nakon otpadanja krasta, koje nije dirala i boginje nije češkala, na nekim mestima su ostali ožiljci tj. atrofična udubljenja. Odmah smo kupili šaljićev melem i mažemo,ali nas interesuje da li će ti ožiljci nestati i da li imate neki savet. Hvala unapred.

Odgovor:
Da li će i koliko dugo ostati ožiljci na koži posle ovčijih boginja, zavisi od toga koji su sve slojevi kože bili zahvaćeni. Od toga zavisi i da li će se ožiljci povući nakon nekolio nedelja ili meseci. Uglavnom, izuzeno retko, ovi ožiljci ostaju do kraja života i obično su tada deo ličnog šarma.

Dr Dobrosavka Paunović Roki pedijatar - Doma zdravlja Dr Ristić

Pročitaj sve

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.