Online shop

Da li posle svakog podoja izmlazati mleko?

Pitanje:
Majka sam četvoromesečne bebe koja sisa od rođenja. Da li posle svakog podoja izmlazati mleko?Vrlo brzo smo se i beba i ja izveštile u hranjenu, pa nismo imali posebnih problema. U prva dva meseca sam se redovno imlazala da bih nakon toga prestala i dojila bebu 4 nedelje bez problema. Potom su mi se grudi sve česće bivale tvrde i bolne, stvarali su se i čvorovi koje nisam uvek lako uspevala da razbijem masažom i izmlazanjem.

 

Budući da se to jos uvek dešava (gotovo) svaki drugi dan, molim vas da me posavetujete kako taj problem da rešim. Da li treba da se ponovo izmlazam posle svakog podoja (plašim se da ću time samo povećati stvaranje količine mleka) ili samo u slučajevima da beba ne posisa veću količinu mleka.

Odgovor:
Poštovana mama,


Nakon porođaja, počinje lučenje prvog mleka iz dojki, kolostruma, koje je izrazito bogato belančevinama i mastima, te idealno za prve podoje Vaše bebe. Lučenje mleka se nastavlja na kolostrum i dojke počinju da proizvode velike količine mleka, te se dojenjem ili izmlazanjem oslobađa prostor za stvaranje novih količina mleka. Ukoliko je izmlazanje otežano, dolazi do galaktostaze, odnosno zastoja i nakupljanja mleka u dojkama, koje može biti izrazito bolno, dojke su tvrde, može se javiti i povišena temperatura.U ovoj fazi je neophodno izmlazati dojke do potpunog pražnjenja! To možete raditi ručno, što Vam patronažna sestra ili babica mora pokazati, ili pomoću za to napravljenih pumpica. Izmlazanje je često veoma bolno, ali je velika pomoć u sprečavanju nastanka infekcije, odnosno mastitisa (zapaljenja dojki).Ukoliko nastane mastitis (zapaljenje dojki), potrebno je javiti se lekaru, radi utvrđivanja stepena upale i daljeg tretmana. Dakle, dok se ne uspostavi laktacija-do 6 nedelja, potrebno je izmlazanje, a kasnije po potrebi - kada su dojke tvrde.

 

Ljiljana Leković,pedijatar

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Avent jednokratni tuferi za grudi 30 komada ( SCF254/30 )

  • CANPOL SILIKONSKE BRADAVICE EASY START LARGE 18/603

  • Avent kesica za odlaganje mleka (SCF603/25)

Slični postovi

Imam li dovoljno mleka?

Refleks otpuštanja mleka

Kada početi sa davanjem kozijeg mleka?

Najčešće greške kod dojenja koje vode ka nedovoljnoj količini majčinog mleka

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.