Kada staviti bebu u dubak - šetalicu?

Pitanje:
Koliko beba treba da ima meseci da bih mogla da bude u šetalici i kakve cipelice treba da koristimo dok je u dubku?Kada staviti bebu u dubak - šetalicu?

Odgovor:
Zvaničan Stav po pitanju korišćenja dubka-šetalice je sledeći:  NE
U nekim zemljama, kao što je Kanada, proizvodnja i prodaja dupka je zabranjena - zbog velikog broja povreda dece, koje se dešavaju padom niz stepenice ili prevrtanjem iz hodalice. Znači, mogućnost povređivanja je jedan od razloga.
Drugi, ne manje važan razlog, jeste nemogućnost uvežbavanja motornih veština na ravnoj podlozi, koje su neophodne za pravilnu vertikalizaciju.

Šake i stopala su senzitivni organi preko kojih mozak dobija informaciju o kvalitetu predmeta ili podloge. Period kada roditelji stavljaju dete u hodalicu je obično osmi ili deveti  mesec, a to je period koji se zove druga fleksiona faza. Tada dete na ravnoj podlozi hvata stopala, stavlja u usta, okreće se sa leđa na stomak i obrnuto, uvežbava oslonac na tri tačke, bočni oslonac...

Kada ga stavimo u dubak, nadražaj koji dobija sa stopala, tera ga da refleksno ispruža noge, savija ih, stoji na prstima. Na taj način uči da se «gura» na sve strane, što zadovoljava njegovu želju za kretanjem, ali pritom ne dobija kvalitetne obrasce kao pripremu za hodanje.

Cipelice – najbolje da dete prohoda boso ili u u laganim cipelama.Kada pocne da hoda,nabaviti duboke,sandale,patike, cipelice..

Srdačno, Ljilja Leković, pedijatar

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.