Online shop

Upala jajnika na početku trudnoće

Pitanje:
Bila sam kod lekara 30.10. i on mi je pregledom ustanovio da imam jaku upalu jajnika!Upala jajnika na početku trudnoće Dobila sam gentamicin injekcije 10 kom i dovicin tablete 2x1, takođe 10 dana, pa pošto me od toga jos nije sto posto prošlo popila sam jednu kutiju palitreksa. Pošto mi je posle toga menstruacija kasnila, misleći da je od te terapije, uradila sam BETA HCG nalaz koji je pokazao da sam u drugom stanju, što mi je kasnije i dr.potvrdio. Rekao mi je da sam u 5 nedelji trudnoće! Mene samo zanima:


DA LI ĆE DA IMA KAKVE POSLEDICE PLOD S OBZIROM DA NISAM ZNALA A IMALA SAM GORE NAVEDENU TERAPIJU!? DA LI POSTOJI RIZIK DA DETE DOBIJE NEKU ANOMALIJU!?


Zabrinuti smo, ne znamo šta da radimo!? da li da ostavim ili da sklanjam dok je veme!? dr mi kaze da ova terapija nema ne smeta zato što je na bazi penicilina i zato što je plod tek u razvoju! Inace mi je ova druga trudnoca, imam klinca od 2.5 god i sa njim je sve ok! Inace mi je dr. sada dao UTROGESTAN da pijem i FOLNAK
Hvala unapred!!

 

Odgovor:
Poštovana,
Lek gentamicin je antibiotik iz grupe aminoglikozida i spada u grupu C uticaja lekova u trudnoći, ovaj lek bi trebalo izbegavati u prvom trimestru trudnoće. Lek doksiciklin je antibiotik iz grupre tetraciklina i sada u grupu D uticaja lekova u trudnoći i ovaj lek je kontraindikovan u prvom trimestru trudnoće ali ako se ekscesivno koristio u početku trudnoće nije apsolutna indikacija za prekid trudnoće. Lek palitreks je antibiotik iz grupe cefalosporina i spada u grupu B uticaja lekova u trudnoći i njegova upotreba u trudnoće se smatra bezbednom.

 

Kao što možete zapaziti ni jedan od navedenih lekova (antibiotika) nije iz grupe penicilina. S obzirom da niste naveli kada Vam je bila poslednja menstracija, i u kom periodu ste koristili pomenute lekove (što je vrlo važno) teško da Vam možemo nešto konkretnije, od ovoga što smo već rekli,  da Vam kažemo. Svakako bi ste trebali posetiti zdravstvenu ustanovu u kojoj ima genetsko savetovalište koje čini tim sastavljen od genetičara, pedijatra i ginekologa, koji će Vam nešto konkretnije reći. Utrogestan (mikronizovani prirodni progesteron) i folnak (folna kiselina) se koriste tokom trudnoće u redovnoj ginekološkoj praksi.

Ginekoško  odeljenje
Poliklinika AS MEDICUS BIOREZONANCA

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Laži o drogama

  • Objasni mi

  • Kako da zatrudnite

Slični postovi

Koliko košta jajna ćelija?

Jajnik zove u pomoć

Policistični jajnici

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.