Online shop

Mali fond reči kod deteta od dve godine - Pitaj Logopeda

Pitanje: 

Moje dete ima 2,5 godine. Fond reči joj je veoma mali. (mama, tata, baba, daj, ćao, hvala...) Ali zna da broji do 10 i na srpskom i na engleskom jeziku, kao i englesku abecedu od početka do kraja. Prepoznaje brojeve i slova koje joj napišem. Brine me to što još uvijek ima mali fond riječi i što još nije počela da sklapa više riječi. Koji je Vaš savjet?

Odgovor:

Razvoj govora i jezika je individualan za svako dete, ali jedno je sigurno, da dete uzrasta od dve godine već pravi rečenice od dve reči, imenuje poznate predmete i razume naloge koji se odnose na situaciju.

U vašem slučaju me zbunjuje zašto dete koristi engleski jezik. Da li živi u sredini gde se ovaj jezik koristi (bilingvalna sredina)?
Ukoliko to nije slučaj, izbegavajte da koristite strani jezik, kako gledanje tako i slušanje ovog jezika preko tv, telefona i sl. Posebno je važno da ne izlažete dete ekranu duže od 30 minuta dnevno.

Dete ovog uzrasta ne treba da poznaje slova i brojeve.

Čitajte priče, pevajte detetu, pričajte sa njom i ostvarujete kontakt očima kada mu se obraćate.
Ukoliko je dete imalo česte upale ušiju/prehlade proverite sa ORL specijalistom da li je sluh uredan. Mislim pre svega da nema sekreta u uvu zbog koga bi dete eventualno slabije čulo.Ukoliko u narednim mesecim dete i dalje ne razvija govor i jezik, tj. ne usvaja nove reči i ne počne da pravi rečenice javite se logopedu. 

Palmotićeva 33/2
Beograd
Srbija

,http://www.lexis.rs

  • Hrana: Vaš čudesni lek

  • Kalorije

  • Zdravi i vitki 1

Slični postovi

Kada je vašem detetu potreban logoped?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.