Online shop

Izlivi besa kod dece

PITANJE:
Imamo sina od  3 god. koji je počeo daIzlivi besa kod dece ima izlive besa takve da se završavaju tako što nekog od nas ošamari. U porodici ne postoji nikakav vid nasilja, grubog ophodjenja ili vike...nikada nije dobio batine..izgrdimo ga kada treba..izvinimo se i mi kada nismo u pravu. Ne gleda nasilne crtane filmove, uglavnom se igramo s njim. Dok smo na poslu čuva ga baka, moja mama koja mu je kompletno posvećena kao i mi. Nju obožava ali isto tako i ošamari. Dosta toga zna za dete tog uzrasta, pričljiv je i osećajan.

 

Ali, kada želi nešto ili da ide negde a ne bude baš po njegovom, krene da plače i udara ..smiri se i kad mu objasnimo zbog čega baš sad ne može kako je poželeo, on se sam izvini. Dogovorimo se da neće više da udara jer nije lepo i boli..ali opet se do naredne situacije zaboravi.

 

Čitala sam da je faza razvoja, zatim čula komentare da je razmažen-što je glupost pa Vas molim za savet. Verovatno negde grešimo a da ne vidimo pa bi nam pomoglo da nam bar napišete razloge koji mogu dovesti do ovakvog ponašanja.
 ODGOVOR:
Izlivi besa zaista mogu biti deo razvojne faze dece od 3 godine. Ukoliko je dete okruženo vršnjacima ovo ponašanje se najbrže gubi jer vršnjaci odmah uzvraćaju “Istom merom” pa je lekcija koju bi vaše dete tada usvojila bila efikasna i lako bi je upamtio. Ova faza ili oblik ponašanja se pojavljuje iznenada, bez najave, može biti selektivna (pa je dete agresivno  samo prema nekim članovima porodice a ne prema svima), ali ni ne mora. Iako je okolina uglavnom neprijatno iznenađena ovom promenom, upravo od reakcije okoline zavisi koliko će brzo ova faza postati deo prošlosti. Veoma često je ovo ponašanje povezano sa detetovom nesvesnom željom da testira granice strpljenja odraslih iz svog okruženja.

 

Najpre, nemojte dozvoliti da bilo ko iz vaše porodice bude žrtva njegovog ponašanja ili da, prosto, čekate da ova faza prođe sama od sebe. Budite oštri i uporni u objašnjavanju zašto je za vas neprihvatljivo da vas ili bilo koga drugog udara.  Odlično je što insistirate na dogovoru i što se vaš sin izvini i obeća da to više neće da radi, ali, na uzrastu od tri godine on nije u stanju niti da razume značaj toga što kaže, jer govori ono što zna da vi želite da čujete a ne ono što razume. Upravo zato, svoju reč, nalik obećanju ne može ni da održi.

 

Osim toga, ako ste mu već mnogo puta skrenuli pažnju da vas ovo njegovo ponašanje boli, povređuje, da ga ničim ne opravdavate – to je dovoljan razlog da prestanete da se i vi ponašate isto i umesto da ga stalno opominjete pokušate nešto drugačije. Na primer, sledeći put obrnite uloge u  komunikaciji pa ga pitajte: “Kako bi bilo da ja tebe sada udarim? Šta bi ti uradio da si mama koju njeno dete stalno udara? Da li mama treba da kazni to dete? Kako?” Takođe, sledeći put kada vas udari jako viknite na njega. Za dete tog uzrasta, vika i povišen ton glasa jeste oblik kazne. Ili, upozorite ga da ćete ga sledeći put zaista ozbiljno kazniti ako vas opet udari a zatim ispunite to što ste rekli. Kako? Ućutite se. Ignorišite ga. Pustite ga da vas zapitkuje ili traži nešto a vi se pravite da ne čujete. Ipak, veoma je važno da u ovakvoj kazni ne preterate.

 

Deca ovog uzrasta ne poznaju vremenske odrednice koje poznaju odrasle osobe pa im se vaši minuti mogu činiti dugi kao nedelje ili meseci. Iz istog razloga, kada primenjujete “time out” kaznu, ona ne sme biti duža od nekoliko minuta. Ova kazna se sastoji u tome da dete pošaljete u drugu sobu da razmisli o svom ponašanju. Važno je da se u drugoj sobi za vreme kazne ne zabavlja na neki svoj način jer tada neće ni razumeti da je kažnjen. Kada razmisli i bude spreman da se vrati u vaše društvo porazgovarajte o tome zašto ste ga kaznili i koji je njegov predlog da se to ubuduće ne dešava. Nemojte milsiti da je “mali” za ovakve vaše reakcije.

 

Naime, iako faza udaranja svoje okoline jeste prolazna, nemojte dopustiti da vas bilo koja faza odrastanja vašeg sina (pa ni ova), uznemiruje ili zabrinjava. Nema razloga. Dovoljno je da reagujete na vreme i svako neprihvatljivo ponašanje korigujete.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • PIŠI BRIŠI SVEZNALICE U OBDANIŠTU stariji i predškolski uzrast

  • ENCIKLOPEDIJA 4D ZIVOTINJE

  • Moj urnebesni priručnik o roditeljima

Slični postovi

Suočavanje sa detetovom ljutnjom

Roditeljski bes

Ispadi besa kod deteta uzrasta od 4 godine

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.