Online shop

Histerično dete

Pitanje:
Moja devojčica od 18 meseci počela je da ima napade histerijeHisterično dete ukoliko joj nešto ne dozvolimo, kada je čuva baby siterka ona je jako dobra i poslušna...ni ja ni moj suprug nismo autoritet za nju...npr hoće da ide bosa..skida čarape, histeriše kad je oblačimo..hoće da jede sama..ako sam nju prethodno nahranila i ja uzmem da jedem ona vrišti da joj dam moju hranu a ako joj dam onda prosipa i nosi po kući...ako me neko zove telefonom ona vrišti da joj dam telefon itd...kako da se ponašam?

Odgovor:
Idealno je da sve odrasle osobe koje su u detetovom okruženju primenjuju isto ponašanje. Odnosno, u vašem slučaju da i vaša bebisiterka i vi imate pravila koja su ista i kojih se pridržavate. Ono što je uspela vaša bebisiterka je u zoni i vaših mogućnosti.


 

Nemojte popuštati pred napadima besa svoje ćerke i budite dosledni da te napade ignorišite. Iako je to lakše reći nego učiniti, vaša ćerka očigledno ima u svom iskustvu da joj takvo ponašanje “prolazi”, što je i razlog da ga je preuzela kao dominantan način svog ponašanja. Kod vaše bebisiterke, očigledno, takvo ponašanje nema rezultate pa ona ni ne pokušava. Važno je da budete uporniji nego  dete i da umesto popuštanja svaki put objasnite šta od nje očekujte ili zašto joj nešto branite.


Naime, bez obzira što na uzrastu od 18 meseci ona nema razvijen vokabular i što mnogo toga što vi izgovorite ne razume, iz načina na koji joj govorite, vašeg opšteg stava, ozbiljnosti lica… shvatiće da je neko njeno ponašanje neprihvatljivo. Zato, svaki put joj objasnite ono što je trenutno aktuelno a zatim ostanite dosledni da napade besa ignorišete. Ovo neće biti lagan period za vašu porodicu ali daje brze rezultate jer će uskoro vaša ćerka u svom iskustvu imati da mora da pronađe neki drugi način da dođe do onoga što želi.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Faro artist set za crtanje (416136)

  • Drvene puzle 70 delova puzzle- Ugrožene vrste - Jesetra

  • Lisciani slagalica mala sirena 2u1 slozi i oboji (32580)

Slični postovi

Pomozite detetu da izgradi samopuzdanje

Naučite dete lepom ponašanju

Odgajanje stidljivog deteta

"Izgubljeno" samopouzdanje kod deteta

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.