Online shop

Razvod braka i njegov uticaj na decu

Pitanje:
Majka sam jedanasetogodišnje devojčice. Razvela sam se nakon dve godine braka.Razvod braka i njegov uticaj na decu Otac deteta zivi u drugoj državi, retko dolazi (jednom godišnje). Nedovoljno vodi računa o njoj, u emotivnom i materijalnom smislu. Od nedavno, komunicira putem skype-a sa našim detetom. Devojčica mnogo pati zbog razvoda, naročito kada posmatra vršnjake i društvo koji nisu iz rasformirane porodice.

 

Postaje anksiozna, razdrazljiva, gubi apetit, a u poslednje vreme ima i noćno mokrenje koje povezujem sa njenim psihičkim stanjem. Ne znam kako da nastupim? Šta da joj kažem? To što ima mnogo pažnje i ljubavi od strane ukućana (moje porodice) njoj nije dovoljno. Njoj fali otac. Razlog razvoda joj nisam predstavila na pravi način iz želje da je poštedim saznanja da joj je otac mnogo pio i bio nasilan. Molim vas da me posavetujete. Razmišljam da je odvedem kod psihologa, ali me brine kako će ona to doživeti.

 

Odgovor:
Razumem da ste želeli da sačuvate dete od istine koja je bolna i gruba. Međutim, kontakt vaše ćerke sa tatom, preko skype-a može biti dodatan razlog da ona nesvesno, svog oca idealizuje, jer ga ne viđa dovoljno često da bi o njemu stekla objektivnu sliku. Na žalost, ova idealizacija će uvek ići na vašu štetu, jer vas vidi, sa vama živi, poznaje vaše slabosti i mane. Sa druge strane, stičem utisak da iako već godinama ne živite zajedno, kao da se njeno stanje pogoršava, uključujući od nedavno i noćno mokrenje. To nije uobičajeno jer većina dece, koliko god razvod roditelja bio traumatična, to uspe relativno brzo da prebrodi. Pretpostavljam da se stanje kod vaše ćerke komplikuje ili zato što je ovaj kontakt sa ocem dodatno zbunjuje ili zato što se uz njeno neprihvatanje vašeg razvoda nadovezalo još nešto, o čemu ona trenutno ne želi sa vama da razgovara. Zato je veoma važno da budete maksimalno uključeni u njen život.

 

Razgovarajte i recite joj otvoreno, ali pažljivo ono što ste od nje dugo skrivali. Odnosno, da ste se razveli jer je otac bio sklon alkoholizmu i nasilju, da ste učinili ono što je bilo najbolje i za nju i za vas, da bi vaš život (da ste ostali u braku) bio mnogo gori nego što je sada, da mnoga deca žive bez prisustva oca (što je istina a sigurno imate takve primere i u svojoj okolini), a da se to ničim ne odražava niti na njihov uspeh u školi, niti na broj prijatelja, odnosno, da su to sasvim zdrava, obična, “normalna” deca. Recite da mnogi brakovi ne traju zauvek, da vaš razvod nije bio rezultat neke vaše ishitrene odluke i da očekujete od nje da u vas ima dovoljno poverenja da je razvod bio najbolje rešenje. Slobodno joj spomenite da zato što tatu viđa samo on-line, ne može da o njemu ima “pravu” sliku. Dodajte da ona ima svoju porodicu, koja uključuje i vas i baku, dedu (nabrojte koga sve…) kao i tatu koji ne živi sa vama, ali da su članovi porodice izbor srca a ne uvek osobe koje žive pod istim krovom.

 

Konačno, možete dete odvesti kod psihologa, ali najpre pokušajte samostalno da rešite njenu zbunjenost i probleme koje ima usled vašeg razvoda. Budite prilikom ovih razgovora maksimalno strpljivi  ali i otvoreni, precizni. Sa njenih 11 godina, nema razloga da joj iznosite najbrublje i najružnije detalje iz vašeg braka ali zaslužuje da zna realne razloge vašeg razlaza. Zato, koliko god ovo suočavanje moglo biti bolno za nju, bolje je da se dogodi sada nego da probleme i neprihvatanje činjenice da su njeni roditelji već godinama razvedeni nosi i ubuduće. Konačno, ako u ovim naporima ne uspete samostalno, dobrodošli ste u Školu za roditelje.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Guralica Rover Ride-On Crvena (84590)

  • Guralica Ride-On Rover crna (84613)

  • Traktor sa sejačem 91314

Slični postovi

Saveti za srećniji brak

Brak je u krizi?

Roditelj u novoj porodici s decom iz ranijih brakova

Joga za bolji brak

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.