Online shop

Rangiranje dečijih crteža

Pitanje:
Nalazim se u dilemi kako i interesuje me da li je moje mišljenjeRangiranje dečijih crteža o postupku vaspitača u vrtiću opravdano! Dete ima 3 godine i ide u državni vrtić, najmlađe je u grupi jer je rođeno u februaru 2009 a u grupi su deca od 1. marta 2008. do 1. marta 2009. Vaspitačice lepo rade sa njima, dete je zadovoljno, ali mi jako smeta to što prilikom izložbe dečjih radova (svakodnevno crtaju ili boje) rangiraju radove od najuspešnijeg do najlošijeg. Rad mog deteta je uvek na poslednjem mestu. Ne znam koliko je to dobro za razvoj deteta i njegovog samopouzdanja, zar vaspitač ne može da mu pomogne jer je najmalađi, pa da se crtež nekad, pa i nezasluženo, nađe na nekom drugom mestu. Iteresuje me vaše mišljenje i savet.
 

Odgovor:
Potpuno ste u pravu. Vaše dete nije krivo što je najmlađe u grupi, pa da ispašta što njegovi radovi nisu dobri koliko radovi starije dece. Naime, na uspešnost dečijih radova u tom uzrastu ponajmanje utiče kreaitvnost ili talenat a mnogo više grafomotorika koja je uslovljena uzrastom. Tako bi i radovi vašeg sina morali da budu okačeni na vidnom mestu, podjednako tretirani kao radovi druge dece.

 

Dalje, rangiranje radova od najboljeg ka najlošijem ima višestruko štetno dejistvo po svu decu, a ne samo po vaše dete. Ona deca koja su navikla da su im radovi uvek najbolje ocenjeni (bilo po javnim pohvalama ili mestu gde su postavljena), osećaće se nesigurno i zbunjeno i sa najmanjim porazom a ona deca koja su, po pravilu, manje uspešna u crtanju mogu ovu oblast shvatiti kao reper i za ostale, i razviti kod sebe izvestan osećaj manje vrednosti. Ukratko, po samopouzdanje vašeg deteta nikako ne može biti dobro da njegovi radovi nisu na odgovarajući način vrednovani. Porazgovarajte sa vaspitačicama, tražite njihovu detaljnu argumentaciju za ovakvo ponašanje i pokušajte da njihov dosadašnji stav promenite.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Maja – Pričice za čvrst san

  • Knjiga Moj prvi engleski rečnik

  • Koferčić pun knjiga za male dečake

Slični postovi

Neka nacrtaju ono čega se boje

Značenje dečijih crteža

Dečiji crtež - čovečuljak modrog oka

Komunikacija sa junacima iz crtanog filma

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.