Online shop

Ispadi besa kod deteta uzrasta od 4 godine

Pitanje:
Poštovanje, imam sina od 4 godine i dosta je nervozanIspadi besa kod deteta uzrasta od 4 godine u smislu kad mu se neda nešto onda baca stvari, plače, nije nasilan prema drugima već prema sebi, hoce da se ujede za ruku, ima mlađeg brata i ako mu uzme neku igračku odma kreće plakanje nekad i vrištanje! Ide u vrtić i vaspitačica isto kaže da je živčan.

 

Kako postupiti sa ovim problemom?

Odgovor:
Ispadi besa koje opisujete su česta pojava kod deteta uzrasta od 4 godine. Iako je u pitanju prolazna faza, vi preduzmite odgovarajuće korake kako bi se ovakvo ponašanje što brže i otklonilo.

 

Pružite priliku svom sinu da negde ispolji svoju energiju (fizičke vežbe i što više aktivnosti na otvorenom prostoru, jastuk “za udaranje” ili neka igračka koja će služiti samo za bacanje, udaranje i sl.) Podržavajte ga da svoje negativne emocije iskazuje rečima kao što su: “Nemoj to da radiš, meni to smeta…” Ukoliko ih iskazuje neverbalno, pokušajte da ga naučite da  da to bude na neki društveno prihvatljiv način (na primer, neka nacrta ili pokaže kroz igru ono što ga nervira ili ljuti).

 

Takođe, mnogo razgovarajte, pitajte ga zašto se u određenim situacijama tako ponašao, da li se sada oseća bolje, da li je zadovoljan onim što je na ovaj način postigao, da li misli da je to bolje nego da je objasnio rečima ono što mu smeta, da li će se ponašati isto ukoliko se ponovi ista situacija. Iako ova pitanja zvuče sasvim ozbiljno, dete od 4 godina sasvim lako može učestvovati u ovakvom razgovoru. Osim toga, to će ga motivisati da razmisli i o svom ponašanju. Pitajte ga i kako bi se neko drugi ponašao u istoj situaciji, na primer, neko koga on poznaje i ko za njega predstavlja autoritet (možda njegov tata ili vaspitačica iz vrtića, ili neki drugi dečak ili…).

 

Izbegavajte da ga kažnjavate, ucenjujete ili da mu pretite kada na negativan način ispolji ovakva svoja ponašanja. Umesto toga, naučite ga da svoje emocije kanališe na prihvatljiv način a dok to ne postane njegova navika, svaki put kada u tome uspe, pohvalite ga. Direktnom pohvalom ćete dodatno uticati na uspostavljanje novih navika u njegovom ponašanju.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • MALI GENIJE SR DRUSTVENA IGRA VELIKA RIZNICA SRBIJE LISCIANI RS56453

  • Drvene puzzle Slavne kuce - Pudla

  • MONTESORI SR EDUKATIVNA IGRA TAKTILNA AZBUKA LISCIANI RS72446

Slični postovi

Izlivi besa kod dece

Roditeljski bes

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.